Dezső
14 °C
27 °C

Fellövése készül a magánűrrepülő

2004.06.21. 11:13
A magánfejlesztésű SpaceShipOne űrrepülőt hétfőn délután fél háromkor lövik fel a világűrbe, ha a szeles Mojave sivatagban kedvező lesz az időjárás, és technikai problémák sem merülnek fel. A járművet Michael Melvill irányítja, aki húszéves pályafutása során tucatnyi kísérleti repülőgép tesztpilótája volt.
A Mojave sivatagban már készülődnek a világ első magánfejlesztésű űrrepülőgépének a fellövésére, amelyre a tervek szerint június 21-én, magyar idő szerint délután fél háromkor kerül sor. A Burt Rutan által megépített SpaceShipOne űrrepülőt a White Knight nevű hordozó-repülőgéppel juttatják el száz kilométeres magasságba.

Tekintse meg képeinket!
Rutan és vállalata, a Scaled Composites abban reménykedik, hogy hamarosan sikerül elnyerniük az Ansari X-Prize tízmillió dolláros díját, amely annak a magánszemélynek vagy vállalatnak jár, amely magánerőből olyan űrrepülőt épít, amely képes három embert száz kilométer magasba röpíteni, illetve biztonságosan visszahozni a Földre, és két héten belül ugyanazzal a géppel megismétli a fellövést.

Az első fellövés

Az Egyesült Államok repülésügyi hivatala április elején adta meg az űrutazási engedélyt a SpaceShipOne számára, tehát szinte semmi sem akadályozhatja meg Rutan terveinek megvalósítását.

Mike Melvill, a repülőgép pilótája egyébként május közepén már hatvannégy kilométeres magasságba jutott a géppel. A SpaceShipOne először 2003 decemberében hajtott végre próbarepülést emberi utassal, ekkor huszonegy kilométeres magasságba jutott. Azóta a SpaceShipOne több mint tucatnyi sikeres próbarepülést teljesített.