Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Veszélyes hibák a magánűrrepülésen

2004.06.22. 21:52
Talán csak a szerencsének köszönhetően nem végződött katasztrófával a SpaceShipOne űrrepülése, de a tapasztalt pilóta nem rémült meg: a súlytalanság állapotában lebegő csokigolyókkal játszadozott. Burt Rutan csak a hibák megértése és kijavítása után indít újabb próbarepülést.
A világ első magángéppel végrehajtott űrrepülése korántsem volt olyan tökéletes, mint amilyennek látszott, mivel számos potenciálisan végzetes működési hiba történt. A különleges jármű létrehozója, Burt Rutan ezért úgy döntött, hogy nem folytatja a tízmillió dolláros Ansari X-Prize fődíjáért folytatott versenyt, amíg nem ismeri meg tökéletesen a hibák eredetét.

Szomorú vég

Bár a repülés sikerrel végződött, Mike Melvill tesztpilóta szerint katasztrófa történt volna, ha a jármű irányító rendszere valamivel korábban meghibásodik. A gondok egyébként akkor kezdődtek, amikor a jármű már a világűrben volt.

"Amikor elhagytam a légkört egyáltalán nem volt irányítás, és ha mindez hamarabb megtörtént volna, akkor biztosan nem sikerül, és most mindenki szomorú lenne" - mondta Melvill a New Scientistnek.

Nyomás alatt

Tekintse meg képeinket!
A hatvanhárom éves tesztpilótának ráadásul nem ez volt az egyetlen rémisztő pillanata: a rakéta működése közben például hatalmas durranást hallott. A fejlesztők szerint a furcsa hangot a hajtómű végének külső áramvonalas borítása okozhatta, amint a hatalmas légnyomás alatt összegyűrődött. Szerencsére a borítás leszakadása nem veszélyeztette volna a járművet, mondta Dick Rutan, aki szintén híres tesztpilóta, és Burt testvére.

Melvill első igazán húzós pillanata az volt, amikor a hibrid meghajtású rakéta beindításakor azonnal kilencven fokkal jobbra dőlt a gép, majd a pilóta korrigálása után kilencven fokkal jobbra pördült.

"Felkészültem a gomb megnyomására, hogy leállítsam a motort és a repülést" - mondta Melvill.

Túl gyors

De az űrhajó stabil maradt és elérte a rekordnak számító száz kilométeres magasságot. A több mint húsz éves gyakorlattal rendelkező pilóta még a rakéta normális működését is riasztónak találta, mivel sokkal gyorsabban ment minden korábbi magánfejlesztésű repülőgépnél.

A SpaceShipOne pontosan 2400 kilométer per órával száguldott, és Melvill szerint a légkörbe visszatérő járműnek olyan volt a hangja, mint egy hurrikánnak. A problémák ellenére Melvill és a csapat jókedvű maradt, és a pilóta a súlytalanság állapotában kibontott egy csomag M&M csokigolyót, és nézte, amint az édesség körbelebeg a kabinban.