Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Indulhatnak a kereskedelmi űrjáratok

2004.04.09. 17:10
Burt Rutan a nyolcvanas évek közepén megépítette a Voyager repülőgépet, ami 1986-ban egyetlen tankolással körberepülte a Földet. Rutan most pedig saját fejlesztésű űrrepülőgépével elsőként szeretne turistákat szállítani a világűrbe. A világhírű mérnöknek egy év áll a rendelkezésére, hogy teljesítse vágyait, ugyanis az Egyesült Államok repülésügyi hivatala ennyi időre engedélyezte, hogy száz kilométeres magasságban utasokat szállítson.
Sokan úgy gondolják, hogy Rutan SpaceShipOne névre keresztelt repülője sikerrel jár, és ezzel a vállalkozó elnyerheti az amerikai X-Prize alapítvány tízmillió dolláros felajánlását is. A hatalmas összeget ugyanis az kapja meg, aki magánerőből felépített űrrepülőgéppel három embert száz kilométer magasba röpít, biztonságosan visszatér az utasokkal a Földre, és két héten belül ugyanazzal a géppel megismétli a fellövést.

Az elszánt vállalkozó egyébként abban reménykedik, hogy tíz éven belül egy mai luxusutazás áráért embereket vihet a földi légkörön kívülre, és az űrturizmus sok ember számára elérhető lesz.

A biztonság a lényeg

Az Egyesült Államok repülésügyi hivatala (FAA) az utóbbi húsz évben több mint százötven rakéta fellövésére adott engedélyt, de csak nemrégiben kezdett el foglalkozni a többször felhasználható utasszállító űrjárművek engedélyezetésével.

Hank Price, az FAA szóvivője a New Scientistnek elmondta: az engedély elbírálásánál alapfeltétel volt, hogy a vállalat garantálni tudja a közbiztonságot, és arról is meggyőződtek, hogy a cég bármilyen esetleges meghibásodás ki tudja fizetni a kárköltséget. Az FAA szakemberei alaposan átvizsgálták a jármű technikai felépítését, a repülési útvonalakat és a lehetséges környezeti hatásokat is.

Már repültek emberrel

Összesen huszonheten versenyeznek X-Prize felajánlásáért, és a SpaceShipOne 2003 decemberében elsőként hajtott végre próbarepülést emberi utassal - az űrhajó ekkor huszonegy kilométeres magasságba jutott. A SpaceShipOne összesen tizenkét sikeres próbarepülést teljesített.