György
16 °C
24 °C

Nincs magyarázat a fényesedő Sarkcsillagra

2004.06.03. 10:30
A Polaris csillag fénye körülbelül négynaponta kismértékben növekszik, majd csökken. Az ókori feljegyzéssekkel összevetve viszont kiderült, hogy az átlagos fényessége is többszöröse már a korábbinak.
Julius Caesar kétezer éve állítólag kijelentette, hogy olyan állandó, mint a Sarkcsillag. Ez akkor nem volt több puszta hencegésnél, a Sarkcsillag viszont csillagászok szerint 250 százalékkal lett fényesebb az elmúlt két évezred alatt. A jelenségre egyelőre nincs magyarázat.

"Nem szabadna ilyen gyorsan ilyen fényessé válnia. A Polaris nem viselkedik az elvásároknak megfelelően. Kicsit rémisztő ez az egész" - idézte az SMH.com.au híroldal Edward Guinan, a pennsylvaniai Villanova egyetem csillagászának szavait.

A kutatók előtt nem titok, hogy a Sarkcsillag nem konstans, viszont ezzel rendszerint teljesen más jelenségre utalnak. A Polaris csillag fénye körülbelül négynapos ciklus mentén kismértékben növekszik, majd csökken.

Ptolemaioszig

A mostani vizsgálatok viszont a csillag általános fényességének elmúlt 2000 évben tapasztalt változását kívánták feltérképezni. Guinan és kollégái elmerültek a régi feljegyzésekben, visszakeresték a csillagkatalógusokat egészen a Ptolemaiosz által a második században összeállított példányig.

A korábbi feljegyzések és a modern megfigyelések összevetésével a csillagászok meghatározták a Polaris valódi fényességét. Az olasz kutatók eredményeikről az amerikai csillagászati társaság denveri konferenciáján adtak tájékoztatást.