Benedek
-5 °C
5 °C

Kék a Szaturnusz valódi színe?

2005.02.11. 10:45
A gázbolygó vizsgálatát végző szonda fedélzeti kamerájának képét a valódi látványhoz próbálták igazítani, és így kéknek tűnnek az eddig ezüstösnek gondolt Szaturnusz felső légköri rétegei. A kékes szín magyarázatát még keresik a képelemző laboratórium kutatói.
A Szaturnuszról készített első színhelyes felvételen az óriás bolygó nem a Földről látható ezüstös gömb, hanem mélykék színben pompázik. A coloradoi Space Science Institute által nyilvánosságra hozott képek szerint a Szaturnusz északi féltekéje lágy azúrkék, amelyet becsíkoznak a bolygó gyűrűi által vetett árnyékok.

#alt# Jól sikerült felvétel, sőt egészen tetszetős, kommentálta a Szaturnusz új arcát Chris Tinney, a Sydneyben működő Anglo-Australian obszervatórium munkatársa. A kék tónus okainak megértését a Cassini szonda képeinek tudományos elemzése segítheti, idézte Tinney szavait a The Australian című napilap.

Módosították az árnyalatokat

A Cassini műveleti képelemző laboratórium (CICLOPS) kutatói jelenleg úgy gondolják, hogy a kék színt a Szaturnusz északi féltekéjének jelek szerint felhőktől teljesen mentes felső légköri rétegei okozhatják.

A meglepetést okozó kék felvételt a Cassini szonda szűk látószögű kamerája készítette január 18-án, a Szaturnusztól mintegy 1,4 millió kilométeres távolságról. A képeket infravörös, zöld és ultraibolya szűrőket használva készültek. A képfeldolgozást végző szakértők a színeket úgy állították be, hogy visszadják a látvány természetes színárnyalatait.

Még évekig működik

#alt# A Cassini szonda a közös amerikai-európai Cassini-Huygens misszió nagyobbik tagja. A Huygens leszállóegység hét évi utazás után január 15-én landolt a Szaturnusz Titán nevű holdján. A leszállást követően a Földre továbbított mérési adatok és képek elemzése évekig munkát ad a kutatóknak.

A Huygens feladata a Titán vizsgálatával befejeződött. A kisteherautó méretű és tömegű Cassini, amely több mint 2 milliárd eurós árával háromszor többe került a Huygensnél, Szaturnusz körüli pályán marad, és még legalább 4,5 éven keresztül részletes méréseket végez.