Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Harminckilenc országot veszélyeztet a zuhanó műhold

2003.04.29. 12:49
Kedden vagy szerdán érkezik a Föld légkörébe egy tavaly óta kikapcsolt állapotban keringő olasz csillagászati műhold. Az olasz űrhivatal számításai szerint az 1,4 tonnás műhold egyes darabjai a felszínbe csapódhatnak, összesen 39 országot veszélyeztetve.
Magyar idő szerint kedd 18 óra 10 perc és szerda 15 óra 3 perc között lép be a Föld légkörébe a BeppoSAX nevű olasz műhold, mely már egy éve kikapcsolt állapotban kering a Föld körül, jelentette be hétfőn az olasz űrhivatal (ASI). A légkörbe érkezve szétesik, és egy része elég majd, de a számítások azt mutatják, hogy az 1,4 tonnás szerkezetből 360-700 kilogrammnyi épen maradhat, és a felszínre zuhanhat, írta az ABC News.

Nem tudni, hova esik

A BeppoSAX
Ez a törmelék valahol az Egyenlítő mentén csapódik majd be, 60 és 460 km/h közötti sebességgel. A becsapódás pontos helye még nem ismert, csak annyit tudni, hogy egy 320 kilométer hosszú és 42 kilométer széles sávban szóródnak majd szét a darabok, Dél-Amerika, Afrika vagy Délkelet-Ázsia területén. A negyedik északi szélességi fok és a negyedik déli szélességi fok között fekvő országok lehetnek veszélyben, például Brazília, Kolumbia, Indonézia, Malájzia vagy Kongó. Korábban a brazil űrhivatal közleményt adott ki, mely arra figyelmeztetett, hogy az Amazonas őserdeibe zuhanhat a műhold, de az olasz hivatal szerint ilyen pontosan lehetetlen megállapítani a becsapódás helyét.

Az olasz űrhivatal szerint ugyan nagyobb az esélye annak, hogy a darabok az óceánba hullanak, de nem zárták ki annak a lehetőségét sem, hogy szárazföldre zuhannak majd. A hivatalos szervek már tájékoztatták az érintett 39 országot. A visszatérést felügyelő csoport vezetője, Vincenzo Spaziante elmondta, hogy Olaszország felkészült arra. hogy szükség esetén polgári védelmi szakértőket küldjön bármely érintett országba.

Űrszemét

A BeppoSAX-ot 1996 áprilisában lőtték fel a floridai Cape Canaveralból, a műhold hat éven keresztül készített röntgenfelvételeket az űrről. Ezalatt csaknem 1500 megfigyelést végzett, és több mint 50 gammasugár-kitörést fedezett fel. A 600 kilométer magasságban keringő szerkezetet tavaly április 30-án kapcsolták le. Az elmúlt évben ellenőrzés nélkül keringett, és űrszemétnek lett minősítve. Az olaszok amerikai segítséggel folyamatosan nyomon követték a műhold pályájának változását.

Legutóbb 2002 januárjában történt hasonló eset: egy 3,2 tonnás amerikai műhold lépett be a légkörbe Egyiptom fölött, bár azt nem lehet tudni, hogy annak hullottak-e a felszínre darabjai. A MIR űrállomás 2001-es visszatérése, bár akkor is voltak bizonyos félelmek, kontrollált művelet volt: a 15 évig szolgált űrállomást folyamatos vezérléssel léptették a légtérbe, és irányították végül a Csendes-óceánba.