Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

A Galápagos-szigeteknél zuhant le a műhold

2003.04.30. 10:51
Az olasz űrhivatal (Agenzia Spaziale Italiana, ASI) tájékoztatása szerint szerda hajnalban a Csendes-óceánba hullottak a BeppoSAX műhold darabjai, a Galápagos-szigetektől mintegy 300 kilométerre északnyugatra.
A piros színnel jelzett területre esett a műhold
A hivatal hétfőn harminckilenc egyenlítői országot figyelmeztetett a veszélyre, úgy becsülték ugyanis, hogy a csaknem másfél tonnás műholdból a légtérbe lépés után is épen maradhat 360-700 kilogrammnyi törmelék, és ennek becsapódása valahol az Egyenlítő mentén volt várható. Bár úgy vélték, nagyobb az esélye annak, hogy a darabok az óceánba hullanak, nem zárták ki annak a lehetőségét sem, hogy szárazföldre zuhannak majd. Olaszország felkészült arra is, hogy szükség esetén polgári védelmi szakértőket küldjön bármely érintett országba.

A BeppoSAX-ot 1996 áprilisában lőtték fel a floridai Cape Canaveralból, a műhold hat éven keresztül készített röntgenfelvételeket az űrről. A 600 kilométer magasságban keringő szerkezetet tavaly április 30-án kapcsolták le. Az elmúlt évben ellenőrzés nélkül keringett, miközben pályája folyamatosan közeledett a Földhöz. Bár a műhold űrszemétnek lett minősítve, az ASI amerikai segítséggel folyamatosan figyelemmel követte a helyzetét.