Viola
-6 °C
-2 °C

Magyar csillagász tette a legtöbbet az idegen civilizációk kutatásáért

2008.04.28. 15:15
Dr. Almár Iván harminc éves munkásságát ismerte el a SETI a legrangosabb, idegen civilizációk kutatásával kapcsolatos díjjal.

Az idegen civilizációkat kutató, amerikai központú SETI idén Dr. Almár Iván űrkutató-csillagásznak, a Magyar Űrkutatási Tudományos tanács egykori elnökének ítélte az idei Giordano Bruno-emlékdíjat. Ezt a díjat minden évben az kapja, aki a legtöbbet tette a földönkívüli civilizációk tudományos kutatásáért.

Dr. Almár Ivánnak most azért ítélte oda a díjat a SETI, mert több mint harminc éve vesz részt aktívan a területen folyó tudományos kutatásokban. Emellett annak a Rio skálának a társszerzője, amely a saját szavaival élve "a földönkívüli intelligencia felfedezésének bejelentésekor annak valóságos jelentőségét jellemezni képes". Almár nevéhez fűződik a San Marino skála is, ami annak megítélését hivatott elősegíteni, hogy egy idegen civilizáció számára mennyire észlelhető egy Földről kisugárzott jel mesterséges volta. A skálát a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia kutatócsoportja 2007-ben fogadta el.

Giordano Bruno itáliai gondolkodót négyszáz éve azért égették meg, mert azt állította, hogy végtelen számú lakott világ létezik. A nevét viselő díjat 1995-ben alapították, Bruno halálának évfordulóján. Az utóbbi években többek között Philip Morrison nyerte el - ő volt a társszerzője annak az 1959-es cikknek, amely aztán a SETI kutatásainak megindulását eredményezte.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!