Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Idegenekre les a Microsoft alapítója

2004.03.22. 12:10
Tizenhárom és félmillió dollárral támogatja Paul Allen, a Microsoft egyik alapítója a földönkívüli intelligencia utáni kutatást. A milliárdos ezzel együtt már összesen huszonötmillió dollárt áldozott a célra.
Paul Allen, a világ ötödik leggazdagabb embere a földönkívüli élet után kutató SETI projekt rádióteleszkópjának építésére szánja a pénzt, írta az MSNBC. A SETI közleménye szerint a teleszkóp alkalmas lesz "a galaxisban máshol található, technológiailag fejlett civilizációk esetleges jeleinek vételére", de idegen intelligencia utáni kutatás mellett a rádióteleszkóp hagyományos csillagászati feladatokat is ellát.

Az új teleszkóp 350 kisebb antennából áll majd, a szerkezetet egy hektáros területen építik meg San Franciscótól északra. Az első 32 antenna várhatóan még idén elkezd működni, a teljes teleszkóp az évtized végére készül el.

Egymillió csillag

"Az elmúlt évtizedben ezernél kevesebb csillagot tudtunk megfigyelni - mondta Jill Tarter, a SETI Mountain View-i intézetének igazgatója. - De ezzel százezer-egymillió csillagot is meg tudunk majd vizsgálni a következő évtizedben." Tarterről mintázták egyébként a Kapcsolat című film főszereplőjét, akit Jodie Foster alakított.

A SETI igazgatója, Thomas Pierson elmondta: a szervezetnek még tizenhatmillió dollárt kell szereznie, hogy megvalósíthassa a projekt második szakaszát, 206 antenna üzembe helyezését.

Az amerikai kongresszus felfüggeszte a SETI támogatását a kilencvenes évek elején, de Allen és más magánszemélyek, többek között olyan it-milliárdosok, mint David Packard, William Hewlett vagy Gordon Moore, adományaikkal megmentették a projektet. Az amerikai tudományos alapítvány (National Science Foundation) és a Microsoft korábbi technológiai vezetője, Nathan Myhrvold szintén támogatják a projektet, előbbi, másfél, utóbbi egymillió dollárral.