Valér
4 °C
8 °C

Mutáns gombák támadtak az űrállomásra

2005.09.22. 14:03
Kapcsolódó cikkek (1)
A nemzetközi űrállomáson 18 féle baktérium és gomba telepedett meg. A Földre visszahozott és kitenyésztett mintákban olyan mutánsokat is találtak, amelyek műanyag és alumínium fogyasztására specializálódtak. A jövőben e mikrobákkal tesztelik az űrhajókra tervezett berendezéseket.

Az ISS nemzetközi űrállomást megtámadó mutánsokat technofilnek nevezik, és ezek jelentik a legnagyobb potenciális veszélyt, mivel műanyag és alumínium fogyasztásra álltak át, így tönkretehetik az űrállomás műszereit. A vizsgálatok nyilvánvalóvá tették: az űrkonstruktőröknek baktérium- és gombarezisztens anyagokat kell használniuk, és fellövés előtt alaposan csírátlanítaniuk kell a berendezéseket.

Mint arról az Elementy.ru című, orosz nyelvű tudományos honlap beszámolt, a moszkvai Lomonoszov Egyetem biológiai tanszékének és az Orosz Tudományos Akadémia biokémiai intézetének munkatársai speciális mintagyűjtőket készítettek, s az űrhajósok a hazaindulás előtt mintát vettek az űrállomás jellegzetes felületeiről. A földet érés után két órával a biológusok megkezdték a minták kitenyésztését.

Érdekes módon mesterséges körülmények között a baktériumok és gombák olyan műanyag felületeken is megtelepedtek, ahol a Földön általában nem fordulnak elő.

Életveszélyes a technofília

Az űrállomás berendezéseit azok a Föld talajában lakó baktériumok veszélyeztetik, amelyek a természetes anyagok fogyasztásáról átálltak a technika elemésztésére, vagyis technofillá váltak. A tudósok azt tapasztalták, hogy a gombatelepek váladéka egy hónap alatt átrágja a polietilén szálakat, és három hónap alatt végez az alumínium-mangán ötvözettel is. A rongáló hatást az élő sejtek által kiválasztott szerves savak és enzimek váltják ki.

A Föld körül keringő űrállomásokon megtelepedett mikroorganizmusok leginkább a hosszú távú űrexpedíciók elektromos berendezéseit fenyegetik. A tudósok javaslatára a továbbiakban az azonosított űrmikrobák élő sejttenyészetével próbálják majd ki az újonnan tervezett műszereket.