Márk
13 °C
28 °C

Újabb magyar indul az űrbe

2006.04.04. 11:30
Charles Simonyi a világ ötödik űrturistájaként jövő tavasszal hagyhatja el a Földet egy Szojuz fedélzetén. A repülésért húszmillió dollárt fizet az űrutakat szervező Space Adventures-nek. Az amerikai állampolgárságú Simonyi Budapesten született, és 1968-ban költözött az Egyesült Államokba, ahol húsz éven át a Microsoft vezető fejlesztőjeként dolgozott.

#alt#
Charles Simonyi, a második magyar
Végleg eldőlt. Micsoda dráma. Mégsem Magyari Béla, hanem a nála egy évvel idősebb, 1948-ban Budapesten született Charles Simonyi lesz a második magyar az űrben. A fizetős űrutakat szervező amerikai Space Adventures hétfőn bejelentette, hogy Simonyi jövő tavasszal elhagyhatja a Földet egy orosz Szojuz fedélzetén. Simonyi, aki húsz éven át a Microsoft vezető fejlesztőjeként dolgozott Redmondban, húszmillió dollárt fizet az űrturizmusra szakosodott cégnek, amely eddig három turistát juttatott az űrbe: Dennis Tito 2001-ben, Mark Shuttleworth 2002-ben, Gregory Olsen 2005-ben vett részt fizetős űrkiránduláson.

Simonyi, aki 2002-ben távozott a Microsofttól, hogy megalapítsa az Intentional Software-t, az orosz RIA Novosztyi hírügynökség szerint már aláírta a szerződést az orosz űrhivatallal, és bár a repülés pontos időpontja nem ismert, annyit tudni, hogy ha sikeresen átesik a kiképzésen, 2007 tavaszán indulhat. Az egyhetes repülés jó részét űrturistatársaihoz hasonlóan a Föld körül keringő nemzetközi űrállomás, az ISS fedélzetén tölti majd - hogy mivel, arról egyelőre nincs adat.

Jövő tavaszig sorban áll

#alt#
Farkas Bertalan, az első magyar
Simonyinak azért kell jövő tavaszig várnia, mert előtte már bejelentkezett valaki a Space Adventures-nél. A japán dotkommilliomos Daisuke "Dice-K" Enomoto idén szeptemberben repül, miután végrehajtotta a csillagvárosbeli Jurij Gagarin kozmonautaképző központban rá rótt kiképzési feladatokat. "Előre kellett helyet foglalnom - mindig így van ez, ha az ember hosszú távra tervez" - írta Simonyi egy az alkalomra kiadott közleményben. "Sok edzésre és munkára lesz még szükség, mielőtt egy ilyen repülést végre lehet hajtani".

A Space Adventures szerint Simonyi az első tréningen már átesett, és egészségügyi szempontból is alkalmasnak találtatott. Ehhez nyilván hozzájárul, hogy a szoftvermágnás nem teljesen mazsola a levegőben, gyakorlott repülőgép-pilótának számít, és Eric Anderson, a cég igazgatója szerint az űrtechnikához is konyít valamennyit.

Gyökerek

Charles Simonyit Simonyi Károly néven anyakönyvezték Budapesten, 1948-ban. Édesapja, Simonyi Károly tizenegy gyermekes parasztcsaládban született Egyházasfalun, majd a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett gépészmérnöki, illetve a Pécsi Tudományegyetemen jogi diplomát. Az idősebb Simonyi a csaknem irodalmi stílusban megírt, A fizika kultúrtörténete című munka szerzője is. Az idősebb Simonyi 1952-től a BME elméleti villamosságtan-tanszékének vezetője és a KFKI atomfizikai osztályának vezetője volt, 1952-ben Kossuth-díjjal, 1985-ben Államj Díjjal tüntették ki annak ellenére, hogy 1956-ban ő volt a KFKI forradalmi bizottságának elnöke.

Az ifjabb Simonyi, Charles tizennyolc évesen, 1966-ban került Dániába, majd két év múlva az Egyesült Államokban kötött ki, ahol a kaliforniai Berkeley-n, később a Stanfordon tanult. A Microsofthoz Robert Metcalf tanácsára jelentkezett 1981-ben, és miután felvették, a vállalat legsikeresebb termékei, a Word és az Excel fejlesztését felügyelte. A Microsoftot, ahol több mint húsz évig dolgozott, végül 2002-ben hagyta el, hogy társával, Gregor Kiczales-szel megalapítsa az Intentional Software nemzetközi szoftvercéget.
Magyari megint nem megy
#alt#

Nem megbízható források szerint Magyari Bélának az elmúlt 25 évben, 10 hónapban és 22 napban tizennégyezer-kettőszázötvenhétszer kellett beszámolnia arról, hogy milyen érzés volt nem felmenni az űrbe. Magyari 1949-ben született Kiskunfélegyházán, majd kisvártatva egy vitorlázórepülő fülkéjében találta magát. 1972-ben lett repülőtiszt, a Jetfly magazin egyik klubgyűlésén bevallotta, hogy Farkas Bertalannal együtt húzták fel a pilótacsizmát. Pápára kerültek, Mig-21-eseikkel együtt hatoltak be az ég végtelen kékjébe; persze már akkor is mindketten a világűrt vágyták. Nem csak ketten voltak, százával jelentkeztek a fiúk, végül 1978 januárjában Magyari és Farkas utazhatott Csillagvárosba.

Megkezdődött a kiképzés, mindkét jelölt kiváló eredménnyel végezte el a feladatokat, végül a magyar szervezőkre várt, hogy válasszanak közülük. A Szojuz-36 űrhajót 1980 május 26-án lőtték ki a világűrbe, fedélzetén a nemzet farkasbercijével. A Népszava 1980. május 27-i száma szerint „a kemény munka, a baráti és elvtársi segítség, a feladat iránt érzett felelősségtudat volt az, ami meghozta a várva várt eredményt”, ezért választották Farkas Bertalant, igaz, az illetékesek arról máig hallgatnak, hogy Magyari melyik értéknek volt híján. Mindenesetre ő a Földön maradt, és a küldetés idején az irányítóközpontban dolgozott, bár nem megbízható források látták, hogy a pult alatt kezében egy "Berci" feliratú vudubabát szorongatott.

A küldetés után Magyari Bélát őrnaggyá léptették elő, és megkapta a Magyar Népköztársaság Űrhajósa kitüntetést. Négy éve ő a Magyar Asztronautikai Társaság elnöke, az űrkutatással foglalkozó rendezvények állandó főszereplője, Anettka mentora, titulusa szerint kiképzett űrhajós.

Magyar(ós)i Csaba

Anettka: Halló, Csillagváros?

#alt#
Fehér
Anettka
"Örülök neki. Ez dicséretes dolog" - kommentálta az Indexnek Fehér Anettka, a Budapest Televízió műsorvezetője a tényt, hogy Farkas Bertalan után valószínűleg nem ő lesz a második magyar űrhajós. "Gondolom, neki is húszmillió dollárjába került, és ő is az oroszokkal megy", mondta Fehér, aki szerint szörnyű, hogy a hivatalosan kiképzett űrhajósoknak is ki a fizetniük a húszmilliót, nem csak az űrturistáknak. (Ez nem így van - bár igaz, hogy a brazil Marcos Pontes fizet, de csak tízmilliót.)

A műsorvezető még mindig szervezti a saját űrbe jutását, elmondta, hogy ismét felvette a kapcsolatot Csillagvárossal, de a további szervezéssel megvárja a választások végét.

Űrturisták

2001 - Dennis Tito

#alt#
Dennis Tito
Azok közül, akik eddig fizetős konstrukció keretében az űrbe jutottak, életútját tekintve az amerikai Dennis Tito állt legközelebb a küldetéshez. Az 1940-ben született férfi aeronautikából szerezte diplomáját a New York Egyetemen, aztán mérnöki képesítést szerzett, és kutatóként dolgozott a NASA sugárhajtómű-laboratóriumában, a JPL-ben. A 2001-ben egy Szojuz TM-32-es fedélzetén végrehajtott, húszmillió dolláros repüléshez azonban, amely 7 napig és 22 percig tartott, nem a tudóskodásból szerezte a pénzt, hanem egy 1972-ben alapított cégből, a Wilshire Associates-ből, amely kvantitaív analitikai módszerekkel elemzi a pénzügyi tranzakciókkal járó kockázatokat.

2002 - Mark Shuttleworth

#alt#
Mark Shuttleworth
Titónak 60 éves koráig kellett várnia arra, ami űrturistatársának, Mark Shuttleworth-nek már 29 éves korára sikerült. A második űrturista 2002-ben jutott ki nyolc napra az űrbe egy Szojuz TM-34 fedélzetén, egyéves felkészülést követően, amelyből hét hónapot a Csillagvárosban töltött. Shuttleworth a dél-afrikai Welkomban született 1973-ban, aztán a Cape Town-i egyetemen folytatott pénzügyi és informatikai tanulmányokat. Szerencséjét a digitális tanúsítványokkal és netbiztonsággal foglalkozó vállalata, a Thawte eladásával csinálta meg; 1999-ben a VeriSign 575 millió dollárért vette meg a céget.

2005 - Gregory Olsen

#alt#
Gregory Olsen
Bár miniszterségig nem vitte, Kóka János-i karriert tudhat maga mögött a harmadik űrturista, az amerikai Gregory Olsen, aki egy Szojuz TMA-7-essel kötött ki a Nemzetközi Űrállomáson 2005-ben, és összesen kilenc napot töltött az űrben. Olsen első nagy bizniszét akkor ütötte nyélbe, amikor vállalatát, a fényérzékelőket és ledeket gyártó Epitaxxot 12 millió dollárért adta el, aztán 1992-ben megalapította a hasonló profilú Sensors Unlimited-et, amelytől 2000-ben 700 millió dollárért szabadult meg, csak hogy két év múlva hatmillióért visszavásárolja, felvirágoztassa, majd 60 millióért újra eladja.