Eleonóra
-1 °C
2 °C

Steve Jobs a Disney elnökségi tagja lesz

2006.01.25. 09:45
Hétmilliárd dollárért vásárolja fel a Disney a Pixart, a vételárat saját részvényeivel egyenlíti ki a filmstúdió, így steve Jobs lesz a Disney legnagyobb egyéni részvényese.

A Walt Disney Co. igazgatótanácsa felhatalmazta Bob Iger vezérigazgatót arra, hogy a cég nevében ajánlatot tegyen a Pixar Animation Studios Inc.-re.

Saját részvényekkel

Az esetleges akvizícióról szóló hírek hatására a Pixar részvényárfolyama december óta 12 százalékkal emelkedett, a stúdió piaci értéke jelenleg 6,93 milliárd dollár. A kialkudott vételárat a Disney a Reuters és a Dow Jones információi szerint saját részvényekkel egyenlíti ki. Steve Jobs, a Pixar elnök-vezérigazgatója - aki "mellesleg" az Apple vezérigazgatója - a megállapodás szerint helyet kap a Disney elnökségében.

Az ügylet nyélbe ütése után Jobs lesz a nagy múltú cég legnagyobb egyéni részvényese, aki az elemzők szerint hathatósan egyengetheti Hollywood útját a kibertérbe.

Számítógépes animációval készült filmjeivel a Pixar az utóbbi években komoly sikereket ért el. Az 1995-ben bemutatott Toy Story egymaga 3,2 milliárd dollárt hozott, de aratott a Némó nyomában és az Oscarra is érdemesnek talált Hihetetlen család is.