Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Holdba csapódik az európai űrszonda

2006.09.01. 16:30
Hároméves utazása végén az Európai Űrügynökség (ESA) SMART1 szondája várhatóan vasárnap hajnalban, közép-európai idő szerint 7 óra 41 perckor a Hold felszínébe csapódik, a Kiválóság tava elnevezésű vulkanikus síkságon. Az eszköz célja a holdfelszín kutatása és egy új, a jövőben Merkúr-utazáshoz használatos motor tesztje volt.

A becsapódás ellenére az ESA elégedett, a küldetés legfőbb célja, az ionmotor tesztje ugyanis sikerrel zárult. Az ügynökség az ionmeghajtású technológiát szeretné használni a jövőben a bolygóközi utazásokra, például a Japán Űrhivatallal közös 2013-as, BepiColombo Merkúr-expedíció során is, írja a CNN.

Ionmeghajtás

"Hatékony megoldást találtunk arra, hogy egy űrhajót nagy távolságra küldjük kis tömegű üzemanyaggal" - mondta Gerhard Schwehm, a SMART1-projekt menedzsere. A francia Snecma cég PPS-1350-es ionmotorja hajtotta a SMART1-et, ami 100 millió kilométert tett meg hatvan liter üzemanyaggal. 2003 szeptember 27-én indult a francia guinea-i Kourouból, 2004 novemberében állt Hold körüli pályára, és tavaly márciusban kezdte a tudományos megfigyeléseket.

Az egy köbméteres kockához hasonlatos, 290 kilós szonda óránként 7200 kilométeres (másodpercenként 2 km) sebességgel ütközik a Hold felszínével, a Kiválóság tava néven ismert területen, ahol 3-10 méter átmérőjű krátert váj a becsapódás következtében.

Mahinálták lentről

Ahhoz, hogy a szonda az előre kijelölt, a Földről látható területen érjen Holdat, a szonda pályáján több módosítást hajtottak végre a németországi Darmstadtban lévő irányító központból. A becsapódást akarják látni a kutatók, hogy az általa kivetett anyag elemzésével megállapítsák a talaj fizikai és vegyi tulajdonságait.

A SMART1 eddig is tett már felfedezéseket. Mérései alapján a tudósok észlelték kalcium és magnézium jelenlétét a Holdon, kimutatták a holdkráterek csúcsainak, vulkanikus síkságainak és a hatalmas becsapódási medencéinek eltérő anyagi összetételét és pontosan feltérképezték a Hold egész felszínét, beleértve annak a Földről nem látható részét is.