Ágnes
2 °C
11 °C

Már vizsgázik a magyar űrturista

2007.03.19. 15:30
Hétfőn megkezdték vizsgagyakorlatukat a Moszkva melletti Csillagváros kiképzőközpontjában azok az űrhajósok, akik április elején indulnak a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

Két orosz asztronauta, Fjodor Jurcsihin és Oleg Kotov mellett a világ ötödik űrturistája, a magyar származású amerikai Charles Simonyi is az űrbe készül. A három férfi a Föld körül mintegy 350 kilométeres magasságban keringő űrállomáshoz kapcsolt Zarja és Zvezda orosz modulok, illetve az őket az ISS-re szállító Szojuz TMA űrhajó földi másában kezdték meg a gyakorlatozást. Az űrhajósok a szimulátorokban olyan feladatokat hajtanak végre, amilyenek majd útjuk során várnak rájuk, gyakorlatukat egy bíráló bizottság figyeli és osztályozza.

Ha bizottság a két naposra tervezett szimuláció során nem ad 20 hibapontnál többet, az űrhajósok teljesítménye jelesre értékelhető. A vizsgagyakorlaton részt vesz a két orosz tartalék űrhajós, Mihail Kornyijenko és Roman Romanyenko is. Az utolsó gyakorlatra március 22-én kerül sor. Ha ez is sikerül, az űrhajósok megkapják a startengedélyt.

Az indítás tervezett időpontja április 7. Simonyi a start után 12 nappal tér majd vissza a Földre a jelenleg az űrállomáson fél éve dolgozó Mihail Tyurin orosz és Michael López-Alegría amerikai asztronautával. Jurcsihin és Kotov az ISS-en marad és a tervek szerint április közepétől ők és a december óta ott tartózkodó amerikai Sunita Williams lesznek az ISS állandó legénysége.