Koronavírus adatok

2021. dec. 09.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Natália
-2 °C
2 °C

Márciusban megint az űrbe megy Charles Simonyi

2009.01.12. 15:30
Március 25-én induhat második űrutazására Charles Simonyi magyar származású amerikai üzletember, aki elkezdte a felkészülést a Moszkva közelében lévő Csillagvárosban. Charles Simonyi ötödik űrturistaként 2007. április 7-én utazott először a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a Szojuz TMA-10 fedélzetén.

Jurij Gidzenko, az űrhajósok csillagvárosi felkészítő-központjának helyettes vezetője szerint Charles Simonyi dublőrje, Esther Dyson már decemberben elkezdte a speciális felkészülést. Mivel Charles Simonyi rendelkezik megfelelő tapasztalatokkal, csupán fel kell frissítenie ismereteit, és fel kell készülnie a kísérletekre, amelyeket az űrállomáson folytat majd.

A Space Adventures cég, amely az orosz űrhajózási ügynökséggel, a Roszkoszmosszal kötött szerződés szerint 1999 óta szervezi az űrturisták utazásait, még tavaly szeptemberben jelentette be, hogy a március 25-én startoló Szojuz TMA-14 űrhajó fedélzetén a harmadik hely Charles Simonyié lesz. Ennek alapján a 60 éves szoftvermilliárdos nemcsak az űrutazásainak száma és a kozmikus turistáskodásra fordított összeg alapján állít fel rekordot, hanem ő lehet az utolsó nem professzionális űrhajós is. Anatolij Perminov, a Roszkoszmosz vezetője korábban ugyanis bejelentette, hogy Oroszország az elkövetkező években beszünteti az űrturisták fogadását. A Szojuz űrhajókon ugyanis évekre előre szét van osztva minden hely az ISS-t üzemeltető országok professzionális űrhajósai és csillagászai között. Az összes hely elkelt annak ellenére, hogy a jövőben Oroszország évente nem két, hanem három Szojuz-űrhajót indít a Nemzetközi Űrállomásra.

Szergej Kosztyenko, a Space Adventures oroszországi képviseletének vezetője szerint viszont még nem dőlt el véglegesen a kérdés. Véleménye szerint minden egy kiegészítő Szojuz-űrhajó megépítésétől függ, ami egyszerre két űrturistát szállíthatna az űrállomásra. A Space Adventuresnek köszönhetően eddig hat űrturista látogathatott az ISS-re: Dennis Tito (2001), Mark Shuttleworth (2002), Gregory Olsen (2005), Anousheh Ansari (2006), Charles Simonyi (2007) és Richard Garriott (2008). Simonyi az első űrturista, aki másodszor megy az űrbe.