Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Sopronról neveztek el egy kisbolygót

2008.05.23. 10:30
A Nemzetközi Csillagászati Unió Kisbolygó Központja (Minor Planet Center) hivatalosan is elfogadta, hogy egy kisbolygó a Sopron nevet viselje – nyilatkozta Sárneczky Krisztián, a kisbolygó egyik felfedezője a Kisalföld pénteki számában.

A szakember a lapnak elmondta: a Sopron nevű kisbolygót még 2004. augusztus 6-án észlelte társával, a soproni születésű Szalai Tamással. A csillagászok az MTA Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézet piszkéstetői obszervatóriumának Schmidt-távcsövével figyelték meg az objektumot.

Sopron

Az égitest átmérője megközelíti a 3 kilométert, alakja inkább egy krumpliéhoz hasonlít, mint egy gömbhöz. Szabad szemmel nem látható, mivel legnagyobb fényessége idején is egymilliószor halványabb, mint az égbolt ragyogó csillagai, és a Földhöz legközelebbi állásánál is legalább 220 millió kilométerre van tőlünk. A Mars és a Jupiter között lévő Fő Kisbolygóöv tagja, 4,14 év alatt kerüli meg a Napot. Gravitációja olyan kicsi, hogy egy ember akár le is ugorhatna róla.

A kisbolygó elnevezését a pályaszámítások ellenőrzései, mások által történt megerősítések és a felfedezők javaslata után tette hivatalossá a Nemzetközi Csillagászati Unió. Az égitest Szalai szülőhelyéről kapta a nevét.