Valér
4 °C
8 °C

Újabb bizonyíték a sötét erő létezésére

2004.05.20. 11:31
A Chandra űrteleszkóp újabb bizonyítékot talált arra, hogy az univerzum egyre gyorsuló ütemben tágul, közölték a NASA és a Brit Asztronómiai Intézet kutatói. A felfedezés révén az úgynevezett sötét energiáról is új adatokhoz jutottak, írta a CNN.
"A sötét energia talán a fizika legnagyobb rejtélyeinek egyike" - mondta Steve Allen, a cambridge-i asztronómiai intézet munkatársa. A tudósok szerint a sötét energia az az erő, ami kitölti a teret a galaxisok között, és eltávolítja egymástól azokat.

"A Chandrával vizsgálva a galaxisokat új, erős bizonyítékot találtunk a sötét energia létezésére és tiszta, közvetlen megerősítését annak, hogy az univerzum egyre gyorsabban tágul" - mondta Allen.

Gyorsulóba váltott

A Chandra teleszkóp 26, a Földtől egy-nyolcmilliárd fényévnyire lévő galaxishalmazt, és a bennük lévő forró gázt vizsgálta röntgensugarakkal. A kutatók úgy találták, hogy a halmazok távolabb voltak, mint amire számítottak, ami a tágulás gyorsuló ütemére utal.

A tudósok szerint a mostani felfedezés újabb bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a most 12-15 milliárd éves univerzum a lassuló tágulásból gyorsulóba váltott hatmilliárd éve, mikor a misztikus sötét erő felülkerekedett a gravitáción, ami előtte lassította a tágulást. A Chandra adatai alapján a kutatók úgy vélik, hogy a sötét energia eloszlása nagyjából állandó.

Elsőként Edwin Hubble vetette fel a táguló világegyetem elméletét 1929-ben, de ő és a következő hetven évben a legtöbb csillagász úgy vélte, hogy a tágulás lassul a gravitáció miatt. 2001-ben a Hubble űrteleszkóp megfigyelt egy tízmilliárd fényévnyire lévő szupernóvát, a NASA kutatói ez alapján úgy vélték, hogy bizonyítékot találtak a gyorsulva táguló univerzum elméletére. De a NASA-nak még további megfigyelésekre volt szüksége az elmélet alátámasztására.

A Chandra űrteleszkóp 64 óra alatt kerüli meg a Földet 16 000-132 000 kilométer magasságban.