Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Ansari a Földön, felkészül: Branson

2006.09.29. 14:47
Kazahsztánban sikeresen landolt a világ első űrturistanője, Anousheh Ansari. Közben az angol Richard Branson bemutatta a Spaceshiptwo életnagyságú modelljét. Cége, a Virgin Galactic azt ígéri, 2008-ra potom 40 millió forintból az űrbe juttat bárkit, aki meg tudja fizetni az utat.

Egy csokor vörös rózsával köszöntötte a Földön az orosz űrhivatal képviselője Anousheh Ansarit, a világ első űrturistanőjét. A 40 éves, iráni születésű, az Egyesült Államokban élő Ansari 11 napot töltött az űrben, és egy a Föld légkörében feketére égett Szojuz kapszulában ért földet a kazah sztyeppén, Arkaliktól 80 kilométerre északra. A Szojuz TMA-8 magyar idő szerint csütörtök éjjel kapcsolódott le a Föld körül keringő nemzetközi űrállomásról, és péntek hajnalban landolt, fedélzetén Ansarival, illetve az orosz Pavel Vinogradovval és az amerikai Jeffrey Williamsszel. Ők fél évet töltöttek az ISS-en, ahol az Ansarival együtt felküldött Mihail Tyurin és Michael Lopez-Alegria váltotta őket. Most a Thomas Reiterrel együtt hárman vannak az űrállomáson, a német decemberben hazajön, a többiek újabb fél évre maradnak.

Visszamenne


Anousheh Ansari
Ansari, aki nemcsak az első turistanő, hanem az első iráni származású és az első muszlim vallású utas volt az űrben, kilenc napot töltött az ISS fedélzetén, és a csodálkozást leszámítva ideje nagy részében dolgozott: saját alapítású cége, a Prodea Systems ügyeit intézte laptopról, beszámolója szerint úgy, mintha csak otthon lett volna. Visszatérése után Ansari az utat "nagyszerűnek" minősítette, és azt mondta, reméli, valamikor a közeljövőben újra eljut az űrbe.

Dennis Tito, Mike Shuttleworth és Gregory Olsen után Ansari volt a negyedik, aki az amerikai Space Adventures magáncég és az orosz űrhivatal, a Roszkoszmosz szervezésében kijutott az űrbe. Az út árát hivatalosan nem tették közzé, de valószínű, hogy a többiekhez hasonlóan az iráni származású vállalkozó is 20 millió dollárt (kb. négymilliárd forintot) fizetett a 11 napos útért.

Öt perc súlytalanság negyvenmillióért


Richard Branson
A Space Adventures árainak századáért, mindössze 200 000 dollárért (kb. 40 millió forint) juthat az űrbe az, aki egy konkurens cégnél, a Virgin Galacticnél fizet be az útra. Ennyi pénz magyar szemmel még mindig sok egy kicsit, de Amerikában a felső-középosztály könnyűszerrel eltapsol ennyit egy életre szóló kalandra. Az excentrikus brit milliárdos, Richard Branson vállalkozása Szojuz helyett saját fejlesztésű űrhajóval, a Spaceshiptwo-val készül utaztatni a turistákat. Branson csütörtökön mutatta be New Yorkban a jármű életnagyságú modelljét. A hajó a két pilóta mellett hat utast tud magával vinni az űrbe, de nem áll Föld körüli pályára, így az utasok mindössze ötperces súlytalanság-élményben részesülnek.

A Virgin Galactic járműve sokkal komfortosabb, mint az oroszok Szojuza, modernre dizájnolt, hátradönthető ülések vannak benne és akad elég hely az utasoknak a lebegésre is. Bransonék jövőre a Mojave sivatagban végzik a teszteket, és az első utasok 2008-ban juthatnak az űrbe, először Kaliforniából, majd az Új-Mexikóban 225 millió dolláros költséggel felépülő magánűrkikötőből, a Spaceport Americából. Ja minden összejön, már az első évben 500 űrturista hagyhatja el a Földet.

Igaz, ha csak a súlytalanság állapotában eltöltött időt vesszük figyelembe, sokkalta jobban jár, aki az oroszokkal utazik, mint aki Bransonnal: nála egy súlytalanul töltött perc 40 000 dollárba kerül, míg az oroszoknál 11 napos repülési idővel számolva mindössze 20 dollárba.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?