Olivér
4 °C
8 °C

Hűtőszerelő-rekord készül a világűrben

2007.02.04. 17:24
Öt napon belül másodszor jár az űrben az ISS legénységének két amerikai tagja. Csütörtökön harmadszor is kimennek, hogy folytassák a hűtő szerelését, ezzel rekordot állítanak majd fel. Közben arra is vigyázniuk kell, nehogy ammóniapelyhek tapadjanak ruhájukra.

Hat órás űrsétára indult a Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénységének két amerikai tagja. Michael Lopez-Alegria és Sunita Williams az űrállomás hűtőszerkezetét állítja át.

Rekord

A páros szerdán már járt az űrben, a munkájukkal pedig csak csütörtökön, egy harmadik űrsétán végeznek. Ha sikerrel járnak, rekordot állítanak fel. Eddig még egy űrhajós sem járt kint kilenc nap alatt háromszor a világűrben úgy, hogy nem volt az űrállomás közelében űrsikló.

Phuu

A hűtő átállítása amúgy nem veszélytelen, ammónia tapadhat az űrhajósok szkafanderére. Az amónia az űrállomás levegőjébe kerülve légzési nehézségeket okozhat. A szerdai űrséta alkalmával négy vagy öt ammóniapehely esett le egy hűtőkábelről, de szerencsére egyik sem tapadt az asztronauták ruhájához.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?