István, Vajk
19 °C
33 °C

Hűtőszerelő-rekord készül a világűrben

2007.02.04. 17:24
Öt napon belül másodszor jár az űrben az ISS legénységének két amerikai tagja. Csütörtökön harmadszor is kimennek, hogy folytassák a hűtő szerelését, ezzel rekordot állítanak majd fel. Közben arra is vigyázniuk kell, nehogy ammóniapelyhek tapadjanak ruhájukra.

Hat órás űrsétára indult a Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénységének két amerikai tagja. Michael Lopez-Alegria és Sunita Williams az űrállomás hűtőszerkezetét állítja át.

Rekord

A páros szerdán már járt az űrben, a munkájukkal pedig csak csütörtökön, egy harmadik űrsétán végeznek. Ha sikerrel járnak, rekordot állítanak fel. Eddig még egy űrhajós sem járt kint kilenc nap alatt háromszor a világűrben úgy, hogy nem volt az űrállomás közelében űrsikló.

Phuu

A hűtő átállítása amúgy nem veszélytelen, ammónia tapadhat az űrhajósok szkafanderére. Az amónia az űrállomás levegőjébe kerülve légzési nehézségeket okozhat. A szerdai űrséta alkalmával négy vagy öt ammóniapehely esett le egy hűtőkábelről, de szerencsére egyik sem tapadt az asztronauták ruhájához.