Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Helyet cserél az Atlantis és a Szojuz

2006.09.18. 12:49
Nem, nem Anettka, hanem az iráni születésű, Amerikában élő üzletasszony, a negyvenéves Anousheh Ansari a világ első űrturistanője. Ansari hétfő reggel, egy Szojuz fedélzetén hagyta el a bajkonuri kilövőállást, és két társával együtt az Atlantis hatfős legénységét váltja a nemzetközi űrállomáson.

Rég nem látott tumultus alakult ki a Föld körül keringő nemzetközi űrállomás környékén: vasárnap az Atlantis lekapcsolódott az ISS-ről, aztán hétfő reggel elindult az űrbe orosz Szojuz TMA-10-es, fedélzetén a világ első űrturistanőjével, az iráni-amerikai Anousheh Ansarival, illetve az orosz Mihail Tyurinnal és az amerikai Miguel Lopez-Alegriával.


Anousheh Ansari
Forrás: Kommersant.com
Három és fél éve nem voltak egyszerre ennyien az űrben - az Atlantison hatan, az űrállomáson és a Szojuzon hárman-hárman tartózkodnak. Rekordról sajnos nincs szó: a legtöbben egyszerre tizenhárman voltak az űrben, 1997-ben nyolc amerikai, négy orosz és egy német űrhajós jött össze a szép emlékű Mir űrállomáson.

A vasárnap délutáni leválás után az Atlantis legénység megkezdte az előkészületeket a visszatérésre, miután négy nap alatt három űrsétát tettek, és új napelemekkel szerelték fel az űrállomást. Az asztronauták a sikló robotkarjára erősített rúdon lévő érzékelőkkel vizsgálják a jármű hővédő pajzsát, hogy megállapítsák: esett-e sérülés az Atlantist a hőtől védő csempéken. Egy ilyen, a startkor keletkezett sérülés okozta a Columbia 2003-as tragédiáját, és csempeellenőrzéssel, illetve -javítással töltötte ideje egy részét a Discovery legénysége is, miután tavaly nyáron a külső üzemanyagtartály szigeteléséről leváló darabok apróbb sérüléseket okoztak a hővédő pajzson.

Ha minden jól megy, és a csempéken nem keletkezett kritikus sérülés, az Atlantis magyar idő szerint szerda délben ér földet a floridai Kennedy űrközpontban.

Muszlim az űrben

Az Atlantis eredetileg augusztus 27-re tervezett startját többször is el kellett halasztani apró műszaki problémák és a Florida felé közelítő Ernesto trópusi vihar miatt. Ez halasztásra kényszerítette az orosz űrhivatalt, a Roszkoszmoszt is, amely az amerikai Space Adventures űrturista-ügynökséggel együtt azt tervezte, hogy a Szojuz TMA-10 fedélzetén szeptember elején bocsátja az űrbe a világ első űrturistanőjét, az iráni születésű, Amerikában élő üzletasszonyt, Anousheh Ansarit.

Anousheh Ansari

Az Ansarit szállító Szojuz szeptember 14-én hagyta volna el a bajkonuri kilövőállást, egy héttel az Atlantis tervezett visszatérése után. Az oroszok végül hajlandóak voltak belemenni a négynapos halasztásba, amelyre azért volt szükség, mert az űrállomáson egyszerre csak egy jármű dokkolhat.

A negyvenéves vállalkozó nevéhez az al-Dzsazira hírügynökség egyből három rekordot köt: nemcsak ő az első turistanő és az első iráni az űrben, de az első muszlim is. Az al-Dzsazira úgy tudja, hogy az amerikai és orosz hatóságok egyhangú kérésére Ansari eltávolította szkafanderéről az iráni zászlót, és azt is megígérte, hogy nem küld politikai tárgyú üzeneteket az űrből.

A tervek szerint Ansari szerdán mászik át a Szojuzból az ISS-re, ugyanazon a napon, amikor az Atlantis landol Cape Canaveralban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!