Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Újra elhalasztották az űrsétát

2004.06.25. 09:24
A Nemzetközi Űrállomáson már harmadszor halasztották el az egyik giroszkóp külső szerelését. Először egy közeli rakétafellövés, most egy hibás szkafander miatt.
Valószínűleg kedden próbálják meg ismét a Nemzetközi Űrállomáson dolgozó űrhajósok azt a bonyolult űrszerelési munkát, amelynek megszakítását a földi irányítás néhány órával ezelőtt rendelte el. A két asztronauta, az amerikai Michael Fincke és az orosz Gennagyij Padalka már kilépett a nyílt világűrbe, amikor öt perc elteltével visszarendelték őket a zsilipkamrába, mert az amerikai szkafanderében csökkeni kezdett az oxigénnyomás. A rendellenesség okának kiderítését megkezdték.

Az űrhajósok lakó- és munkhelye közöt megtalálható Pirsz orosz zsilipkamra külső ajtaja összesen 14 perc 22 másodpercig volt nyitva. Az űrsétára induló legénység, miután beöltözik űrruhájába és elvégzi el az utolsó ellenőrzéseket, a légmentesített kabinból lép ki a nyílt kozmoszba, és feladatuk elvégezése után ide másznak vissza.

Nehéz feladat

Finckére és Padalkára egyébként hosszas és kimerítő űrszerelési munka vár: az űrállomás egyik giroszkópját kell majd megjavítaniuk. Ez a tevékenység legalább hat órát vesz igénybe, és ezen belül is majd egy órán át tart majd, amíg a két űrhajós eljut a kiegyenlítő kamra ajtajától huszonöt méterre lévő javítási területig.

A feladatot eredetileg június 16-án kellett volna elvégezniük az űrhajósoknak. Akkor azért halasztották el a külső szerelést, mert tervezett munkájukkal egy időben a kazahsztáni Bajkonurból egy Proton-M típusú orosz hordozórakétával indították a világűrbe az Intelsat-10 amerikai távközlési műholdat. A műveletben közreműködött egy olyan orosz műhold is, amely az űrállomás és a földi irányítás közötti kapcsolatot is biztosítja. Ezért kommunikációs zavarok keletkezhettek volna az irányítóközpont és a nyílt világűrben dolgozó űrhajósok között.