Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Szerdán elindulhat a Spirit

2004.01.12. 11:23
Az amerikai űrkutatási hivatal munkatársai vasárnap bejelentették, hogy a Marsra küldött űrjármű csak szerdán kezdheti meg a bolygó felfedezését. A Boston Globe információi szerint a kutatók a beérkező fotók alapján döntöttek az újabb pihenőnap beiktatása mellett.
Az űrjármű középső kerekeit tartó kábeleket elvágták, tehát a Spritet már csupán egyetlen kötél rögzíti a leszállóegységhez, de hamarosan ezt is elmetszik. A tudományos műszereket tartó robotkar már a jármű előtt lengedez, utazási pozícióban várva az indulást. A Spirit nagyon jó állapotban van, és igen sok energiával rendelkezik a küldetések ellátásához, mondta Arthur Amador, a küldetés irányítója egy sajtótájékoztatón.

Időigényes munka

Fotó: EPA/NASA
A Mars felszínére legördülő robotjármű néhány napig ismét állni fog, mivel a tudósoknak ennyi időre van szükségük a kémiai és ásványtani kutatások elvégzéséhez. A Spirit a második legjobb útvonalon, nyugati-északnyugati irányban hagyja majd el a leszállóegységet, mert így elkerülhető, hogy belegabalyodjon a légzsákokba.

Az összesen 820 millió dollárba kerülő küldetés másik szereplője, az Opportunity Mars-járó várhatóan január 24-én érkezik meg a bolygó szemközti oldalára. Mindkét jármű körülbelül három hónapig lesz működőképes.