Géza
-11 °C
-4 °C

A leszállólégzsák akadályozza a Mars-járó indulását

2004.01.08. 08:59
A tervezettnél néhány nappal később indul el felderítő útjára a Marson a hét végén leszállt Spirit amerikai önjáró laboratórium, mert a leszállásnál létfontosságú légzsákok egyike most akadályozná, hogy a hatkerekű szerkezet legördüljön a rámpán, közölték szerdán az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA illetékesei.
A kaliforniai Pasadénában lévő irányítóközpont mérnökei, miután gondosan tanulmányozták a szonda által küldött fényképeket döntöttek úgy, hogy óvatosságból legkevesebb három nappal elhalasztják a Spirit elindítását a Mars Gusev kráterének a talaján, és addig megpróbálják eltakarítani az útból a légzsákot.

Így a marsautó várhatóan január 14-én vág neki barangolásának. Elképzelhető, hogy még egy-két nappal kitolják a startot. A Spirit azonban indulására várva is fényképez és méréseket végez. Ha a jövő héten elindul a rover, azt követően naponta mintegy 100 métert fog megtenni.

A túloldalra tart a másik rover

A Spirit legutóbb színes képeket küldött leszállóhelyéről a földi irányítóknak, melyek részletgazdagsága magukat a tervezőket is meglepte. A tudósok abban reménykednek, hogy a részletes képek alapján megismerhetik a bolygó klímájának történelmi változásait.

Az űrkutatók érdeklődésének középpontjában a kőzetek összetétele áll, hiszen ebből kideríthetik, hogy azok találkoztak-e valaha vízzel. A Mars körül keringő űrszondáról készített képek azt sugallják, hogy a leszállási hely környéke, a Gusev-kráter helyén valaha egy tó volt.

A Spirit ikertestvére, az Opportunity január 25-én éri el a Mars felszínét a bolygó ellentétes oldalán. Mindkét űrszonda három hónapot tölt el a Marson a sziklák és a talaj tanulmányozásával, az élet nyomai után kutatva.

Még mindig nincs meg a Beagle 2

Az európai Mars Express űrszonda legutóbb szerdán kísérelt meg kapcsolatot létesíteni az eltűnt Beagle 2 leszálló kutatóegységgel, de nem járt sikerrel. A tudósok ennek ellenére még nem adják fel a reményt, de egyre nagyobb esélyét látják, hogy leszállás közben megsérült az egység.

A Mars Express január 8-án, 9-én és 10-én is elhalad öt-nyolc percre a leszállási terület fölött, ezekben az időpontokban majd újra megkísérli a kapcsolatfelvételt. Ha ezek a próbálkozások is sikertelenek, január 12-én és 14-én is arra halad majd. Az európai űrhivatal tudósai közölték: februárig nem adják fel a keresést.