Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Nem sikerült kiszabadítani a Mars-járót

2004.01.09. 10:55
Egyelőre nem tudták eltávolítani a Spirit Mars-járó útjából a leszállólégzsákokat, jelentette be csütörtök este a NASA. A mérnökök még egyszer próbálkoznak, mielőtt egy bonyolultabb útvonalat választanak a rovernek.
A leszálláskor használt légzsák két cellája így részben még mindig eltorlaszolja a rámpát, amin a hatkerekű járműnek le kellene gördülnie a leszállóegységről. A mérnökök elsősorban attól tartanak, hogy a felfújt légzsákok, melyek az acélnál is erősebb polimerből készültek, belekadhatnak és megsérthetik a rover napelemeit és robotkarját.

A NASA arra számított, hogy ha megemelik a rámpát és kicsit jobban behúzzák a légzsákokat, szabaddá válik az út, de ez a művelet szerdán csődöt mondott.

Van kockázat

Bár a Mars-járót bonyolultabb útvonalakon is le lehetne manőverezni a rámpán, a mérnökök pénteken még egyszer megpróbálkoznak a fenti trükkel. A NASA ugyanis előnyben részesítené, ha a lehető legbiztonságosabban, azaz egyenes útvonalon lehetne a felszínre juttatni a rovert. Az űrhivatal illetékesei szerint ugyanis van némi kockázat ebben a műveletben.

Ha ez az utolsó próbálkozás sikerrel jár, a Spirit 12-én, szerdán gördülhet a Mars felszínére. Ha nem, a rover további három napig vesztegelhet a leszállóegységben. Ekkor két lehetőség adódik: vagy jobbra fordul 120 fokot, és így gurul le, vagy balra 60 fokot és letolat a rámpán. Azonban ezekben az esetekben is vissza kellene húzni valamennyire a légzsákokat.

Teljes lesz a panoráma

A leszállóegységben a Spirit már egyszer körbefordult, és készített egy teljes panorámaképet, melynek eddig 40 százalékát továbbította a Földre. A többi kép a következő kettő-négy napban érkezik meg.

A Spirit ikertestvére, az Opportunity január 25-én éri el a Mars felszínét a bolygó ellentétes oldalán. Mindkét űrszonda három hónapot tölt el a Marson a sziklák és a talaj tanulmányozásával, az élet nyomai után kutatva.