Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

A Mars felszínén jár a Spirit

2004.01.15. 11:39
Csütörtök reggel, tíz nap várakozás után a Mars felszínére gördülhetett leszállóegységéről a Spirit amerikai bolygókutató robot. Mivel a leszálláskor használt légzsákok részben elzárták a fő rámpát, ez a manőver volt a küldetés egyik legveszélyesebb szakasza.
A sikeres műveletet magyar idő szerint 11 órakor jelentették be. A Spirit hátsó kamerájával készített képeken látszik a leszállóegység és a rover nyomai a Mars felszínén, írta a BBC.

Forgatni kellett

Az irányítóknak a manőverhez 115 fokban el kellett forgatniuk a robotot, egy másik rámpa irányába, az eredetileg használni kívánt fő rámpát ugyanis részben elzárták a leszálláskor használt légzsákok. Az utolsó forgatási műveletre szerdán került sor.

A pasadenai irányító központban üdvrivalgás fogadta a beérkező felvételeket. "A Mars most már a mi homokozónk, amelyben készek vagyunk játszani és tanulni" - jelentette ki a NASA Mars-programjának igazgatója, Charles Elachi.

Betájolta magát

A Spiritnek délelőtt mindössze háromméteres utat kellett megtennie, majd "betájolnia" magát a Marson, írta az MTI. Első feladata volt, hogy kameráival lokalizálja a Napot, és ennek segítségével kiszámítsa a Föld pozícióját az égbolton, majd ennek megfelelő irányba kinyújtsa az antennáit. Ezt követően majd elindul egy kisebb kráter felé, hogy az ott gyűjtendő kőzetben víz és élet nyomai után kutasson.

A Spirit még két-három napot tölt a leszállóegység közelében, ezalatt talajminták elemzésével foglalkozik majd és felkészül az útra.

Mért már

a Sprit űrszonda kedden, bár akkor nem hagyta el a leszállóegységet, a hősugárzást mérő spektrométerével már talált olyan ásványokat, amelyek bizonyíthatják a Mars vizes múltját.

Az összesen 820 millió dollárba kerülő küldetés másik szereplője, az Opportunity Mars-járó várhatóan január 24-én érkezik meg a bolygó szemközti oldalára. Mindkét jármű körülbelül három hónapig lesz működőképes.