Ágnes
-1 °C
2 °C

Megakadt a Spirit munkája

2004.01.22. 11:50
Az Ausztráliában dúló viharos időjárás miatt megakadt a Marson tevékenykedő Spirit amerikai önjáró robotgeológus kutatómunkája. A Canberra mellett telepített, a földi parancsok közvetítését végző óriási tányérantenna jelkibocsátását ugyanis zavarja a heves esőzés és villámlás, közölte csütörtökön az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.
A Földtől jelenleg 169 millió kilométerre lévő Marson dolgozó Spiritet ezen az antennán keresztül látják el naponta utasításokkal a Kaliforniában lévő pasadenai földi irányítóközpont munkatársai. A dél-ausztráliai mostoha időjárási körülmények azonban olyannyira gyengítik a Mars felé sugárzott jeleket, hogy azokat a Spirit már nem tudja fogni.

Alaptevékenység

Az marsi önjáró jelenleg küldetése eddigi legizgalmasabbnak ígérkező feladata végrehajtására várakozik. A napokban harminc centiméterre közelített meg egy futball-labda méretű, piramis alakú követ, amelyet a földi irányítók Adirondack névre kereszteltek el. A céltárgy mikroszkopikus vizsgálatát már megkezdte a Spirit, a következő lépésben - miután az ausztráliai időjárási viszonyok jobbulását követően parancsot kap erre - belefúr a kőbe először bevetve az úgynevezett Rock Abrasion Toll (RAT) műszerét.

Amíg az erre vonatkozó utasítás nem érkezik meg, a Spirit az előre beprogramozott napi alaptevékenységét végzi. Miután felkel fölötte a Nap, az önjáró "felébred" és adatokat, fényképeket küld a Földre, az est beálltával pedig nyugovóra tér. (A Marson egy nap 41 perccel hosszabb, mint a Földön.)

Meglepő eredmények

A Spirit geológiai vizsgálódásának első eredményei egyébként némiképp meglepték a szakembereket. Tevékenységi területén, a Gusev-kráterben ugyanis egyebek között olivin jelenlétére bukkant. Ez az ásványfajta vulkanikus kőzetekben fordul elő, és vízben viszonylag gyorsan szétmállik. Ez viszont arra is mutathat, hogy a kráter mégsem lehetett huzamos időn át egy hatalmas természetes víztározó, mint azt a Mars körül keringő szondák korábbi fényképfelvételei sugallják.

A tudósok szerint az is elképzelhető, hogy a területet befedő vízkészlet eltűnése után végbement vulkanikus tevékenységből származó anyagréteg borította be az egykori krátertóból visszamaradt üledékes réteget, amely így a mostani felszín alá került.