Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Víz nyomaira bukkantak a Marson

2004.12.14. 14:13
Víz nyomaira bukkant, pontosabban egy olyan ásvány létét mutatta ki a Marson kutató Spirit amerikai önjáró laboratórium, amely csakis víz jelenlétében képződhetett, jelentették be hétfőn az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA illetékesei.
A goethitnek nevezett ásvány kialakulása feltételezi a víz meglétét annak cseppfolyós, fagyott vagy akár gáznemű (pára) állapotában. A tudósok az ásvány marsi jelenlétének a bizonyítékából arra következtetnek, hogy ott, ahol most a Spirit tartózkodik, valaha víz boríthatta a vörös bolygó felszínét. Ez azt is jelentheti, hogy a távoli múltban az élet csírái is létrejöhettek a Marson.

Életre utalnak

A Spirit ikertestvére, az Opportunity, amely az égitest másik oldalán kutat, néhány hónapja sós víz egykori meglétére utaló ásványra bukkant, ami ugyancsak alátámasztja a marsi élet kialakulásának a lehetőségét hirdető elméletet.

Mindkét robot januárban érte el a Mars felszínét, és lassan már egy éve végzik munkájukat. A robotok az eredeti tervek szerint csak kilencven marsi napig működtek volna, de áprilisban a NASA sugárhajtóművekkel foglalkozó intézetének munkatársai bejelentették, hogy ezt kiterjesztik kétszázötven napra, mivel a roverek jobban teljesítenek a vártnál. A szondák fő tudományos célja, hogy víz, következésképpen az élet lehetséges nyomaira vadásszanak.