József, Bánk
-7 °C
0 °C

A Spirit befejezte küldetését a Marson

2004.04.06. 11:17
A kilencvenedik Marson töltött nap után a Spirit hétfőn befejezte azokat a feladatokat, amelyeket a NASA elengedhetetlennek tartott a sikeres küldetéshez. Hamarosan a másik marsjáró, az Opportunity is teljesíti megbízatását a vörös bolygón.
"A Spirit befejezte a küldetés rá szabott részét és az Oppurtinitynek sincs már sok hátra" - nyilatkozta a CNN-nek Mark Adler, a 820 millió dolláros Mars-misszió menedzsere. A sikeres küldetés követelményei között szerepelt, hogy az egyik rover legalább 603 métert (1980 lábot) tegyen meg, és ezt a feltételt a Spirit a szombati nap folyamán teljesítette. A járművek színes sztereopanoráma képeket készítettek a vörös bolygó felszínén, és legalább nyolc területet térképeztek fel aprólékosan.

Többet ment a tervezettnél

A NASA technikai és egyéb problémákra hivatkozva a misszió teljes időtartamának egyharmadában nem működtette a járműveket. A Spirit két és fél hétig állt számítógép memóriaproblémái miatt, de ennek ellenére a tervezetthez képest több időt töltött munkával. Adler szerint ahhoz, hogy az Opportunity az összes célfeladatát teljesítse, további húsz napot kell a vörös bolygón tartózkodnia.

A menedzser a CNN-nek azt is elmondta, hogy a NASA kiterjeszti a küldetést szeptemberig. Amennyiben a robotok tovább működnek, a NASA sugárhajtóművekkel foglalkozó laboratóriuma (Jet Propulsion Laboratory) újabb összegeket fordít a projekt folytatására.

Folytatódik a misszió

Csütörtöktől az amerikai űrhivatal megkezdi a marsjárók szoftvereinek frissítését. Az új program célja, hogy a Spirit napról napra nagyobb távolságokat tegyen meg, önállóan navigáljon, s ezáltal segítsen az Opportunitynek az éjszakai energiamegtakarításban.

A Spirit több bizonyítékot is talált arra vonatkozólag, hogy a vörös bolygón egykor tavak és tengerek hullámoztak. Január 3-án a Gusev-kráter vulkáni eredetű kőzetének vizsgálatát követően a tudósok megállapították, hogy egykor tó volt a kráterben. Ezzel párhuzamban az Opportunity által talált minták kőzettani és kémiai elemzései nyomán világossá vált, hogy a szonda leszállási helyét, a Meridiani Planumot övező kőzetek csakis állóvízben keletkezett üledékek lehetnek.