Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Indul a tízmillióért a SpaceShipOne

2004.07.28. 12:12
A magánűrrepülő építője, Burt Rutan kedden bejelentette, hogy szeptember végén-október elején megpróbálja megszerezni az Ansari X-Prize tízmillió dolláros díját, amit az kaphat meg, aki saját fejlesztésű repülőgépén két héten belül kétszer juttat el embereket a világűrbe.
Újra felszáll a Mojave-sivatagból szeptember 29-én a SpaceShipOne, közölte kedden Burt Rutan a Santa Monica-i repülőtéren tartott sajtótájékoztatóján, írta a Wired. Rutan gépe az első magánfejlesztésű űrrepülő, ami az Ansari X-Prize tízmillió dolláros díjáért indul, és pilótájával, Mike Melvillel június 21-i tesztrepülésén el is jutott világűrbe.

Háromszor mennek az űrbe

A díj elnyeréséhez a versenyzőknek egy három ember szállítására alkalmas járművet kell eljuttatniuk száz kilométer magasságba, kétszer két héten belül. Az X-Prize alapítvány felajánlása 2005 január elsejéig érvényes. A SpaceShipOne első repülése után a gép pilótája, Mike Melvill ijesztő irányítási problémákról és más különös jelenségekről számolt be, de a hibákat később sikerült kijavítani.

Rutan közölte, hogy American Mojave Aerospace Ventures nevű csapata az október 13-ig tartó két hétben háromszor kísérli meg fellőni az űrrepülőt. A második repülésre október negyedikén kerülhet sor, azon a napon, amikor a szovjetek 1957-ben fellőtték a Szputnyikot. Az X Prize szabályai alapján a csapatoknak hatvan nappal előre be kell jelenteniük a próbálkozást.

Újabb versenyzők

Rutan majdnem egy évtizeddel ezelőtt kezdett el foglalkozni a megfizethető és biztonságos űrutazás megvalósításával, és most a Scaled Composites vállalatával - amelyet a Microsoft egyik milliárdos vezéralakja, Paul Allen is több mint húszmillió dollárral támogatott - valóra váltotta álmait. A hatalmas összegért összesen huszonhatan versengenek, többek között John Carmack, a Doom nevű játék megalkotója is, aki nemrégiben szintén ért el sikereket, ha nem is ekkorát.

Szintén szeptemberre tervezi az önkéntes mérnökökből álló da Vinci csoport a Wild Fire névre keresztelt rakéta fellövését, amivel állítólag szintén eséllyel pályáznak a díjra. A Wild Fire és a SpaceShipOne teljesen különbözőképpen közelíti meg a világűrt. A SpaceShipOne hordozó repülőgéppel jut el az indítási magasságba, és visszaereszkedéskor fékezőszárnyakkal lassítja le magát, ezzel szemben a Wild Fire egy hatalmas léggömb segítségével száll fel, és ejtőernyőkkel meg légzsákokkal gondoskodik a biztonságos földet érésről.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!