Piroska
-2 °C
5 °C

Hétfőn megnyerheti a díjat a SpaceShipOne

2004.10.04. 11:56
Magyar idő szerint hétfő délután indul második éles repülésére a SpaceShipOne. Ha első, kisebb hibákkal teljesített repülése után ezúttal is sikerrel jár, a csapat megnyeri a tízmillió dolláros díjat.
Magyar idő szerint hétfő délután, a Szputnyik fellövésének 47. évfordulóján száll fel másodszorra Burt Rutan magánűrhajója, a SpaceShipOne a tízmillió dolláros díjért. Az Ansari X-Prize megszerzéséhez a versenyzőknek egy három ember szállítására alkalmas járművet kell eljuttatniuk száz kilométer magasságba, két héten belül két alkalommal. Az X-Prize alapítvány felajánlása 2005 január elsejéig érvényes, a hatalmas összegért összesen huszonhatan versengenek.

A SpaceShipOne múlt hét szerdai első éles repülése sikerrel zárult, kisebb problémáktól eltekintve: űrrepülő váratlanul instabillá vált, és pörögni kezdett tengelye körül, a pilótának ezért le kellett kapcsolnia a főhajtóművet. Rutan a sikeres repülés után közölte, hogy ő akar lenni az űrhajó első utasa, így elképzelhető, hogy a hétfői kilövésnél ő is a járműven tartózkodik majd. A gépet ezúttal nem Mike Melvill, hanem Brian Binnie vezeti.

Tökéletesebb, mint valaha

#alt#
Tekintse meg képeinket!
Miután a SpaceShipOne magánűrhajó idén, június 21-én a világon elsőként juttatott civil pilótát a világűrbe, a fejlesztőmérnökök folyamatosan a tökéletesítésén fáradoznak. Elsőként az irányítási hibákat orvosolták, amelyeket az első civil űrhajós, Mike Mevill érzékelt a júniusi repülés alkalmával, majd a hajtóművet tökéletesítették, amelynek eredményeként húsz százalékkal javult az űrjármű teljesítőképessége.

Az űrhajó tökéletesebb, mint valaha, fogalmazott a BBC-nek Burt Rutan, és azt is elárulta, hogy biztonsági szempontból a hajó orrát további elemekkel erősítették és fehérre festették, hogy csökkentsék a felületi hőmérsékletét. Ezzel óvják a túlzott felmelegedéstől és az esetleges robbanástól.

Kudarcba fulladt próbálkozások

A díj megszerzésére a SpaceShipOne-gárdának van a legnagyobb esélye, miután már mögöttük van két sikeres kilövés. Augusztusban két másik, a SpaceShipOne melletti rivális próbálkozás is kudarcba fulladt. A Doom és a Quake játékok készítője, John Carmack rakétája lezuhant, az űrjármű darabjait az interneten árusították. Ugyanebben a hónapban a Space Transport Rubicon 1 is megsemmisült. Személyi sérülés egyik esetben sem történt, mert az űrhajók bábukkal repültek.

Október másodikán egy harmadik rivális, a Brian Feeney vezette önkéntes mérnökökből álló da Vinci csoport Wild Fire nevű rakétáját is az űrbe küldték volna, de a kísérletet elhalasztották. A tervek szerint a Wild Fire-t gigantikus léggömbbel juttatnák huszonnégy kilométeres magasságba, és innen lőnék fel az utasszállító kapszulát a világűrbe.