Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Felfedezték az eddigi legnagyobb tömegű csillagot

2007.06.11. 12:30
A Földnél 37 milliószor nehezebb az a csillag, amelyet kanadai tudósok a Hubble teleszkóp és az európai déli csillagvizsgáló információiból mértek meg – jelentette a Der Spiegel című német hetilap internetes változata.

A gigász 20 000 fényévnyire van a Földtől, az úgynevezett NGC 3603 ködben, a Tejút déli részén. Ezt a térséget a csillagászok "csillagóvodának" is nevezik, mert igen magas az ott lévő fiatal, illetve most keletkező csillagok száma. A tudósok eddig a most született, rendkívül erősen világító csillagokat vizsgálták a térségben, a szokatlanul nehéz égitest valódi meglepetés volt. A csillag az A1 nevet kapta, és a legnagyobb tömegű csillagnak számít, amit valaha megmértek. Ez egyben az első, amelynek tömege százszor nagyobb a Nap tömegénél. A Nap 330 ezerszer nagyobb a Földnél, így a rekorder A1 37 millió 620 ezerszer nagyobb bolygónknál.

A csillagot a chilei Atacama sivatagban található európai csillagvizsgáló, a Paranal obszervatórium óriás távcsöve (VLT) találta meg. A VLT több egyedi teleszkópból áll, amelyek mérési adatai jóval nagyobb felbontást adnak az interferometria nevű eljárás segítségével, mint az egyedi távcsövek. A csillagban olyan nagy mennyiségű hidrogén alakul át héliummá, hogy a színképelemzés során kizárólag világos vonalakat lehet látni a sötét vonalak helyett. Az asztrofizikusokat azért érdekli a gigász, mert tudni akarják, milyen tömeggel rendelkezhetnek a csillagok. Az elmélet 150 Nap tömegének megfelelő anyagmennyiségben húzta meg a határt – írja a Spiegel Online.