Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Három dimenzióban vizsgálja a Napot a NASA

2006.10.25. 15:38
A NASA elsősorban a napkitöréseket akarja vizsgálni a két műholddal, amelyek sztereófelvételeket küldenek majd a Napról. Az északi fényt és áramkimaradásokat előidéző kitörések az űrhajókra és utasaikra is veszélyesek lehetnek.

Szerda este bocsátja az űrbe az amerikai űrhivatal azt a két műholdat, amelyek minden eddiginél eredetibb módon, sztereóban térképezik majd fel a Napot. A két szonda egymástól függetlenül készít majd képeket, köztük háromdimenziós felvételeket is, így, ha minden jól megy, néhány év múlva sztereóban lesz látható az égitest, és azok a Napon lezajló jelenségek, amelyeket eddig monóban sem nagyon volt alkalom alaposan megvizsgálni.

Sztereóképek az űrből


Így készül a sztereókép. Forrás: JHU APL
A projekt neve STEREO, ami a Solar Terrestrial Relations Observatory-ból (Nap-Föld-kapcsolat obszervatórium) alkotott betűszó. Az 550 millió dolláros költséggel megépített két szonda egyenként tizenhat vizsgálati eszközt visz magával. A szondák elsődleges feladata a napkitörések vizsgálata lesz - a kitörésekkor a Napból kiszabaduló gázok és részecskék okozzák a tudósok szerint az északi fény-jelenséget, és képesek akár elektromos hálózatokat is működésképtelenné tenni.

Az úgynevezett koronakitörések (Coronal Mass Ejection, CME) természetesen nemcsak a földi objektumokban okozhatnak kárt, hanem az űrjárműveket és az űrhajósokat is veszélybe sodorhatják, mondta a Houston Chronicle-nek a projekt vezető tudósa, Michael Kaiser. A két műhold még akkor is hasznos lesz, ha pozíciójuk nem teszi lehetővé a tökéletes sztereófelvételek készítését, segítségükkel ugyanis könnyen meg lehet majd becsülni a Földhöz közelítő objektumok sebességét.

A háromdimenziós képek elkészítése ugyanúgy működik, mint a régi sztereófényképeké: a két műhold különböző pályán repül majd, hogy különböző távolságból rögzíthesse a képeket, és így teremtsen mélységérzetet. A két műhold eleinte a Földéhez közeli pályán kering majd, azután fokozatosan elválnak egymástól, és négy év múlva már a Nap két ellentétes oldalán lesznek.