Sára, Márió
2 °C
6 °C

Elektronikus támadófegyver az űrben

2005.09.26. 10:30
Az Egyesült Államok légiereje űrtámadásra készül, ezért elektronikus fegyvert állított hadrendbe. A műhold zavarással lehetetleníti el az ellenség kommunikációs műholdjait.

"A világűr nélkül nem lehet háborút nyerni" - fogalmazott Lance Lord, az amerikai légierő négycsillagos tábornoka, a coloradói katonai űrközpont parancsnoka.

Lord tábornok a Washington Timesnak adott interjújában szólt arról, hogy az általa vezetett alakulat feladata a világűr figyelése, a műholdak védelme, és a támadó műholdak megsemmisítése.

Elmondta: a műholdak kommunikációs és megfigyelési lehetőségei miatt Egyesült Államok jelentős stratégiai előnnyel rendelkezik más országokkal szemben, amelyet igyekeznek fenntartani és védeni.

"Nincs szó űrfegyverkezésről. Nem áll küszöbön tömeges műholdtámadás vagy ilyesmi. Szükséges ugyanakkor ismernünk, hogy mi a helyzet az űrben, ki van ott, és mit művel, mi pedig megismerjük ezt" - mondta Lord.

"Tudunk például arról, hogy zavarás folyik, más dolgok is előfordultak, ezekre nagyon figyelünk" - jelezte Lord, aki nem kívánta megnevezni azokat az országokat, amelyek műhold-elhárító fegyvereken dolgoznak.

A lapnak nyilatkozó más védelmi források úgy vélték, hogy Kína egyre jelentősebb aggasztó tényező űrhadviselési szempontból, részben mert már bevetett elektronikus jelzavarást műholdak ellen.

"Figyeljük Kínát. 45 sikeres felbocsátásuk volt 1996 óta. Robusztus és hatékony versenytárs lesz belőlük a jövőben, mi csak szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy kik ők és hol tartanak ezen a téren. Néznek minket, mi meg őket." - mondta a meg nem nevezett bennfentes.

Az oroszok régebben ugyancsak küldtek az űrbe műholdelhárító eszközöket és jelenleg zavaráson alapuló fegyvereken dolgoznak.

Lord igyekezett eloszlatni azokat az elképzeléseket, amelyek szerint a légierő tervezett kisűrhajója, amellyel műholdjaikat szervizelnék, tartalmazna más műholdak szétzúzására alkalmas eszközöket.

"Ehhez elég, ha van egy műholdunk és egyszerűen nekirontunk a másiknak. Erre most is meglenne a lehetőségünk, de nem ilyesmivel foglalkozunk." - magyarázta.

A támadó műhold-elhárító fegyverek jelenleg "kommunikáció-elhárításra" szorítkoznak - a Földről a műholdnak küldött jeleket zavarják, amennyiben az akadályozni próbálja egy amerikai katonai vagy civil űreszköz tevékenységét.

"Ha valaki világűrben támad minket, visszafordítható módon beavatkozhatunk az amerikai politika igényeinek és utasításainak megfelelően" - mondta Lord tábornok.

A 76. Űrfelügyeleti Század tavaly állította hadrendbe az első támadó-elhárító rendszert, amelynek mozgó csapatai elektronikus zavarással képesek harcképtelenné tenni az ellenséges műholdakat.