Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Óriásvihar tombol a Szaturnuszon

2006.02.17. 16:00
A Szaturnusz felszínén jelenleg gigantikus vihar kavarog. Az USA méreteivel rendelkező viharban olyan villámok csapkodnak, amelyek több ezerszer erősebbek, mint a Földön szokásosak. A tudósok szerint ez a legerősebb vihar, amelyet az ember valaha megfigyelhetett.

Gigantikus vihart örökített meg a Szaturnusz felszínén a Cassini űrszonda. A szonda berendezései olyan villámok kisüléseit fogták be, amelyek ezerszer erősebbek a Föld felszínén megszokott kisüléseknél.

Az Iowa egyetem kutatói Donald Gurnett vezetésével már január 23. óta figyelemmel kísérik a vihart. A Cassini szonda akkor a gázbolygó éjszakai oldala felett repült, ahonnan nehéz volt a bolygó légkörében haladó felhők megfigyelése.

Fehér felhő gomolyog

#alt#
A titokzatos fehér felhő
Forrás: saturn.jpl.nasa.gov
Két párizsi amatőr csillagász viszont elküldött a kutatóknak egy olyan felvételt, amelyet január 25-én készítettek a Szaturnusz déli féltekéjén feltűnt különös fehér felhőről.

A felhő tartózkodási helye egyezett a Cassini által fogott rádiójelek forrásával. A jelek a Szaturnusz alsó légkörében csapkodó villámoktól eredtek.

Nem látszik villámlás

A Szaturnusz gyűrűinek visszavert fényében január 27-én sikerült a szondának lefényképeznie a vihart. A Cassini kereken 3,5 millió kilométeres távolságból örökítette meg a kereken 3500 kilométeres kiterjedésű viharrendszert.

A felvételen nem látszanak a villámok kisülései. Ez azt jelentheti, hogy a 10 másodperces expozíciós idő alatt nem voltak villámlások, vagy pedig túl gyengék voltak ahhoz, hogy a fényük elérje a légkör legfelső rétegeit.