Emőke
-4 °C
9 °C

Hipercsillag körül is képződhet bolygó

2006.02.14. 11:20
A NASA Spitzer űrteleszkópja két megrázóan óriási csillagra bukkant, amelyek körül porgyűrűk helyezkednek el. Ez arra utal, hogy a csillagok közelében uralkodó brutális sugárzás nem akadályozza meg a bolygók kialakulását.

Az elmélet szerint a bolygók a csillagok körül lebegő por és gáz részecskéinek összeütközéséből és az így keletkező rögök összeragadásából és gombóccá gyúródásából jönnek létre.

A bolygók létrejöttét megelőző szakaszra jellemző porgyűrűket eddig csak a Naphoz hasonló méretű csillagok körül találtak. A New York-i Rochester Műszaki Intézet Joel Kastner vezette kutatócsoportja azonban nemrégiben megrázóan nagy csillagok körül talált porgyűrűt.

A Nagy Magellán-felhő
A Nagy Magellán-felhő
Forrás: NASA

A jelenségben az a meglepő, hogy eddig úgy gondolták, hogy az ilyen nagy csillagok intenzív sugárzása gyakorlatilag elfújja a port, mielőtt az bolygókká sűrűsödhetne.

"Az adatok alapján arra következtetünk, hogy bolygókat kialakító folyamat szívósabb, mint korábban gondoltuk" - mondta Kastner a New Scientistnek. Ez igazolja azokat a korábbi számításokat, amelyek szerint az erős sugárzás voltaképpen elősegíti a bolygók kialakulását.

Az R 66 és az R 126 csillagok tömege a Napénak harmincszorosa illetve hetvenszerese. Mindkettő a Nagy Magellán-felhőben található, amely a Tejút kísérő galaxisa.

A gyűrűk mindkét esetben homokszerű részecskékből állnak össze, de a Spitzer nem tudta megállapítani, hogy találhatóak-e bennük bolygókhoz, vagy üstökösökhöz hasonlatos nagyobb égitestek.

Az ilyen masszív csillagok hamar kifogynak a nukleáris fűtőanyagból és pár millió év után szupernóvaként felrobbannak, a környezetükben található összes bolygóval együtt.