Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Szaturnusz holdjának is lehet gyűrűje

2008.03.07. 07:12
Különböző mérések bizonyítják, hogy a Szaturnusz legnagyobb holdjának, a Rheának is lehet gyűrűje. Az égitest további tanulmányozásával többet tudhatunk meg az égitestek kialakulásáról.

A Szaturnusz bolygó második legnagyobb holdja, a Rhea nagy valószínűséggel keskeny gyűrűvel rendelkezik. Ez az első eset, hogy egy hold körül megfigyelhető ez a jelenség - jelentette be egy nemzetközi csillagászcsoport.

A Cassini-űrszonda felvételeinek elemzése a Science című folyóiratban jelent meg. Segítségével a kutatók könnyebben megérthetik, hogyan alakulnak ki a bolygók - mondta Geraint Jones, a Max Planck Intézet munkatársa.

A Naprendszer négy legnagyobb bolygója - a Jupiter, a Neptunusz, a Szaturnusz és az Uránusz - rendelkezik gyűrűvel, mint ahogy minden bizonnyal a Föld körül is látható volt ilyen képződmény több milliárd évvel ezelőtt - még a Hold kialakulása előtt.

"Az alakulófélben lévő bolygóknak különböző időkben valószínűleg mindig van gyűrűjük. Lenyűgöző azonban látni, hogy megmaradt egy ilyen - csillagászati értelemben - aprócska égitest körül, mint a Rhea" - magyarázza Jones.

A Szaturnusz felkutatására szánt Cassini küldetése 1997-ben kezdődött. A múlt hónapban amerikai és európai csillagászok csoportja az űrszonda adatai alapján állapította meg a fagyott víz jelenlétét a bolygó Enceladus nevű holdján.

A szonda nemrégiben haladt el a Rhea mellett, és a kutatók szerint bizonyítékkal szolgált a hold gyűrűjére, mivel meglepően kevés elektronsűrűséget mért az égitest környezetében. A Rhea a Szaturnusz mágneses "buborékjában" helyezkedik el, amely szabad elektronok és ionok halmaza a bolygó körül. Ezért a kutatók méltán számíthattak arra, hogy a Rhea közelében megnövekedett számban találnak a felszín által odavonzott elektronokat.

Azonban az adatok ennek éppen ellenkezőjére engedtek következtetni: az elektronok sokkal a felszín előtt eltűnnek, mintha valami blokkolná a mozgásukat. Erre a jelenségre a legkézenfekvőbb magyarázat egy törmelékből és porból álló gyűrű - állítja Jones.

"Bizonyítékunk van arra, hogy valami elnyeli az elektronokat a hold körül. Egy körülötte keringő törmelékkorong jelenléte egyszerű magyarázat, amely tökéletesen egyezik az adatokkal".

A gyűrű valószínűleg egy, a Rheába csapódó kisebb bolygóból keletkezett. A létezését igazoló adatok azért is érdekesek, mert ezek szerint az anyaga nem egyesült a holddal, hanem kilövellt és a körülötte lévő pályára állt - mondja a kutatócsoport másik tagja, Iannis Dandouras, a francia Nemzeti Tudományos Kutatóközpont munkatársa.