Szilvia
5 °C
16 °C

Szigszalaggal ártalmatlanítanák a bekattant űrhajósokat

2007.02.26. 12:25
Most már kétségtelen, hogy a NASA-nál a szigetelőszalag a bölcsek köve. Azt eddig is tudtuk, hogy az űrhivatal előszeretettel alkalmazza a leghétköznapibb barkácsmegoldást a nemzetközi űrállomáson (ISS), egy most nyilvánosságra került dokumentum azonban az ámokfutó asztronauták megfékezéséhez is szigszalagot ajánl.

A kérdés, hogy milyen protokoll szerint kell eljárni egy esetlegesen a társait veszélyeztető űrhajóssal, azután vált aktuálissá, hogy február elején letartóztatták a NASA egyik asztronautáját, Lisa Nowakot. A nőt emberölési kísérlet gyanújával vették őrizetbe, a vád szerint Nowak egy szerelmi háromszöget akart megoldani riválisa kiiktatásával. Az űrhivatal az eset után bejelentette, hogy felülvizsgálja az űrhajósok alkalmasságát vizsgáló tesztjeit. Egy, az Associated Press birtokába került útmutatóból most az is kiderült, hogy a NASA milyen útmutatásokat ad arra az esetre, ha egy űrhajós nem a Földön bolondul meg.

Lefog, ragaszt, nyugtat

Az amerikai űrügynökség még 2001-ben, az orosz űrhivatallal együtt dolgozta ki az űrállomás szabályzatát. Az 1051 oldalas kézikönyv a felvihető tárgyak listája mellett részletesen leírja a különböző egészségügyi problémák kezelését, még arra is kitér, hogyan kell fogat húzni az űrben. A dokumentum öt oldalon taglalja azoknak a vészhelyzeteknek a megoldását, amelyeket rendellenes viselkedésű, társaik és az űrállomás épségét veszélyeztető asztronauták okoznak.

Az útmutató szerint a bekattant űrhajóst először társainak le kell fogniuk, majd a renitens csuklóit és bokáit szigetelőszalaggal kell összeragasztani. Ezután gumikötelekkel is ajánlatos körbekötözni a dühöngőt, miközben folyamatosan beszélni kell hozzá, és meg kell értetni vele, hogy csak akkor lesz mindenki biztonságban, ha őt ártalmatlanítják. Ezek után szükség esetén nyugtatót is lehet adni az ámokfutónak, akár erőszakkal is. Végül a legénység a földi személyzettel együtt döntene arról, hogy hazaküldik-e pszichotikus betegségben szenvedő kollégájukat.

képünk illusztráció

Az űrturizmustól nem kell félnetek jó lesz

Szigszalagrend
A NASA és szigszalag kapcsolata akkor vált közmondásossá, amikor 2005 nyarán el kellett halasztani a Discovery kilövését. Az űrsikló már a kilövőálláson várakozott, amikor egy műanyag védőelem lepottyant róla, és felsértett két hővédő elemet. Mint kiderült, a leszálláskor eltávolítandó védőműanyagot szigetelőszalaggal erősítették a pilótafülkére, és az incidenst az okozta, hogy a ragasztószalag egyszerűen elengedett. A világ akkor napokig a NASA-n röhögött (de legalábbis az Index biztosan).

A NASA szóvivője, James Hartsfield szerint az előírás alkalmazására eddig egyszer sem volt szükség, és valószínűleg nem is lesz. Biztonsági okokból ugyan le kellett írni, hogy miként kell elbánni egy dühöngővel az űrben (ahová megegyezés szerint sosem visznek lőfegyvert), de egy pszichés betegség tüneteit valószínűleg még azelőtt felismernék, hogy elfajulnának a dolgok. Az ISS-en tartózkodó háromfős személyzet tagjai ugyanis minden héten beszélnek egy orvossal, kéthetente pedig egy pszichológussal, így a szakemberek időben felfedezhetik a rendellenes viselkedés előjeleit. Nowakkal egyébként semmilyen probléma nem volt, amikor tavaly júliusban az űrállomáson járt a Discoveryvel.

Az ISS orvosi készletében nyugtatók mellett depresszió és szorongás elleni gyógyszerek, valamint antipszichotikumok is megtalálhatók, többek között a mániás viselkedés kezelésére használt Haldol. Ezekre a szerekre leginkább az ISS állandó, féléves váltásokkal cserélődő személyzetének lehet szüksége, a hosszú ideig tartó elszigeteltségben ugyanis nagyobb eséllyel alakul ki valamilyen pszichés zavar. Kevés ilyen esetről tudunk, mert az űrhajósok közül sem sokan ismerik be, ha problémájuk van. Az amerikai John Blaha a CNN-nek bevallotta, hogy depressziós lett, amikor a kilencvenes években négy hónapot töltött a megboldogult Mir űrállomáson. Kollégája, James Reilly szerint azonban igen kicsi az esélye annak, hogy egy asztronauta úgy bekattanjon, hogy veszélyeztesse a többiek épségét. Az űrturistáktól már jobban kell tartani – tette hozzá.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?