Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mennyire vörös valójában a Mars?

2004.03.13. 14:35
Az összeesküvés-elméletek hívei folyamatosan vizsgálják az űrkutatási eredmények bizonyítékának szánt fényképfelvételeket. Néhány furcsa képből most egyesek a Mars valódi színének szándékos elleplezését olvassák ki. A NASA szerint azonban a kamerái nem az emberi szem által érzékelt képet látják, hanem inkább elcsúsznak infravörös irányba. A színek gyógyítgatására pedig éppen az élethű megjelenítés miatt van szükség.
Tekintse meg képeinket!
Hogy valójában hogyan néz ki a Mars felszíne, arról a bolygó felszínét tanulmányozó Spirit és Opportunity szondák felvételei alapján sem lehet biztonsággal nyilatkozni. A Mars-felszín színeinek leképezéséhez a szondáknak színkódokra van szükségük, amelyeket a kutatók még a Földön állítottak össze.

A marsi látványt már a Viking szondák óta civilek is elemzik. A Mars Roverek által szállított képeknek most ugyanez a sorsa. A csalást sejtő szkeptikusok a NASA által kiadott képeket folyamatos kísérletezésre használják. Ahogy szerintük már a holdbeli tájakon összevissza irányba álltak az árnyékok, ezt most a marsi képeken is felfedezni vélik.

'Oszlásnak indult' színek

Klikka képre!
Ezen kívül feltűnt nekik az is, hogy a Mars Roverek fedélzeti színskálája a korábbi sajtóanyagban megmutatott földi állapotához képest a Marson teljesen megváltozott: a zöld és a narancssárga mező egyaránt oszladozó püspökfalathoz vált hasonlóvá.

Újabb gyanús jelként értékelik az egyik sajtótájékoztatón a kivetítőn mintegy illusztrációként megjelent képet. Egyesek már odáig mennek, hogy ez a "tévedés" a lassú kiszivárogtatás része volt. Ugyanis a marsbeli sziklás táj itt kicsit szürkébb az ismertnél, az égbolt pedig simán fakókék. A furcsa eset felfedezői rámutatnak arra, hogy az adott felvétel később alaposan megvörösödve került be az internetes adatbázisba.

Házi keverék

További szobatudósok a NASA által kiadott nyers adatokból, jelesül az egyes színcsatornák nagy felbontású képeiből állítják össze a látvány saját verzióját. Az így összemixelt képek szerintük sokkal részletgazdagabbak, vagyis mintha a hivatalos változatokon szándékosan elmosódottá tennének mindent.

A Marsra sivatagos felszínt vetítő állítólagos csalás önjelölt leleplezői ezen kívül a Földről, civilek által készített felvételeket is idézik. Ezek ugyanis az érthetően korlátozott lehetőségek ellenére a hivatalosnál sokkal szebb, szürkészöld illetve kék arcát mutatják a Marsnak.

A Mars hivatalos "bevörösítésére" a szkeptikusok újabb bizonyítékot találtak a nagy marsi porvihar idején, a Hubble űrteleszkóp által készített képen. Itt ugyanis a bolygó vékony légköre által megtört fény sejtelmesen zöld, vagyis szerintük elképzelhető, hogy valaki itt is játszott a színekkel.

Nincs objektív kép

A NASA szerint a fenti kétségek csak azért merülhetnek fel, mert az önjelölt kutatók nem ismerik a pontos technikai hátteret. A vörös bolygón ugyanis legnagyobb problémát éppen a vörös szín pontos megjelenítése jelenti.

A Spirit és az Opportunity panorámakamerái nem képesek a mezei digitális kamerákhoz hasonlóan objektív képet szolgáltatni. Ehelyett csak felbecsülik, hogy mit látna a helyükben az emberi szem.

Az IR az nem vörös

A szokásos kék, zöld és vörös színszűrők helyett a NASA kék, zöld és infravörös (IR) csatornákat használ. Ennek oka, hogy az utóbbi szín alapján a geológusok azonnal meg tudják különböztetni a porral fedett és portalan sziklákat.

Így viszont a zöld és a kék színek sincsenek a valódi helyükön. Az eredeti vörös színből szinte semmi nem jön át, az IR csatorna viszont a kelleténél jóval erősebb. Ha az IR-t a hagyományos vörösként kötik bele a képbe, az eredeti zöld nyomban olivaszínre, a kék pedig rózsaszínre vált.

Beüt a napfény

Kinek lehet érdeke?
Nehéz felbecsülni, hogy ha valóban megtörténne, kinek állhatna érdekében a Mars valódi színének eltitkolása. A legmesszebb azok a feltételezések mennek, melyek szerint az emberiség már régen megvetette a lábát a szomszédos bolygón, és a közvélemény előtt ismert űrkutatás nem más, mint a valódi helyzetet elleplező, az igazságot apránként adagoló színjáték.
A Seattle Times értesülései szerint a kutatók inkább biztosra mennek, és hajlanak arra, hogy túlzott mértékben támaszkodjanak a panorámakamerák infravörös szűrőire. Ez oda vezet, hogy a Mars felszíne az emberi szem által érzékeltnél kissé vörösebben jelenik meg.

A képek kinyomtatásakor aztán a kék szinte teljesen eltűnik, a vörös kerül fölénybe, a táj pedig sötétvörösre változik. A képek színe más külső események hatására, például a Nap állása szerint, vagy újabb porfellegek felkavarodásakor is változik. A leszállási helyeken a jelek szerint mindez odáig fokozódhat, hogy például az Opportunity környezete folyamatosan sokkal sötétebb, mint a Spirité.

A különbség akkor ugrik ki igazán, ha az infravörös kamerák képét is használni próbálják. Így a valódi színek értelmezése rendkívül nehézzé válik. Például a zöld foltok biztosan nem a vegetációra utalnak. Az ESA a vörös bolygó felett keringő Mars Express szonda adatainak révén már szintén megtapasztalta a színek értelmezésében jelentkező problémákat.