Bernadett
-2 °C
4 °C

Csökken a légnyomás a nemzetközi űrállomáson

2004.01.06. 10:37
A levegő nyomáscsökkenését érzékelték az elmúlt napokban a Föld körül keringő nemzetközi űrállomás belső terében, de a vizsgálatok kiderítették, hogy nincs ok aggodalomra.
Az orosz és az amerikai repülésirányítók jelezték az űreszközön dolgozó két űrhajósnak, hogy január elsején a nyomásmérő két, hétfőn pedig kilenc higanymilliméterrel mutatott alacsonyabbat a normálisnál. Az orosz Alekszandr Kaleri és az amerikai Michael Foale egy egész munkanapot áldozott arra, hogy tüzetesen átvizsgálja az űrállomás moduljainak a belső burkát. Szivárgást előidéző résre azonban nem bukkantak.

Tavaly november 27-én a két űrhajós fémes csattanás zaját hallotta. Ennek eredetét azóta sem tudták kideríteni, azt azonban megállapították, hogy a burkolaton nem keletkezett benyomódás.

Láttak már hasonlót

A két űrhajósnak egyébként kellő tapasztalata van, hogy mit tegyen egy esetleges szivárgásból adódó vészhelyzetben. Foale 1997 nyarán két orosz kollégájával az orosz Mir űrállomáson tartózkodott, amikor egy érkező teherűrhajó az egyik modulnak ütközött. Akkor azonnal lezárták a sérült részt.

Kaleri 2000-ben, ugyancsak a Miren tett utazása idején foglalkozott a hasonló rendellenességek okainak tisztázásával.