Edit
15 °C
29 °C

Űrsikló helyett Szojuz indult az űrhajósokért

2003.04.26. 10:25
Orosz-amerikai űrpárossal a fedélzetén startolt szombat reggel, közép-európai idő szerint hét perccel hat óra előtt a Szojuz TM-2 jelzésű űrhajó a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről.
Edward Lu és Jurij Malencsenko
Jurij Malencsenko orosz parancsnok és Edward Lu amerikai fedélzeti mérnök a Columbia űrsikló februári katasztrófája miatt a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) "túlórázó" Ken Bowersox parancsnokot, Donald Pettit és Nyikolaj Budarin fedélzeti mérnököket váltja majd fel. Az amerikai-orosz űrhármasnak eredetileg március elején kellet volna visszatérnie a Földre, most a tervek szerint május negyedikén érnek földet a kazahsztáni sztyeppéken.

Lassított program

A 41 éves Malencseno és a 39 éves Lu érkezésével - várhatóan hat hónapig dolgoznak majd az űrállomáson - az ISS állandó legénységének létszámát háromról két főre csökken, és a 95 milliárdos ISS-program megvalósítása lelassul mindaddig, amíg nem engedélyezik újra az amerikai űrsiklók indulását.

Kisebb raktér

Takarékoskodásra van szükség, mert az orosz űrhajók csak három személyt és 2,5 tonna hasznos terhet vihetnek az űrállomásra ellentétben az amerikai űrsiklókkal, amelyek hét űrhajóssal és 25 tonna hasznos teherrel repülhetnek. A Columbia február elsejei katasztrófája, s ennek nyomán az amerikai űrrepülőgép-flotta leállása miatt az egyetlen összeköttetést a Föld és az állomás között a Szojuz személyszállító és a Progressz teherszállító űrhajók biztosítják.

A Szojuz hétfőn köt ki a Nemzetközi Űrállomáson. Malencsenko és Lu a tervek szerint 185 napot tölt az ISS-en és 15 tudományos programot valósít meg, űrállomáson kívüli munkákat azonban nem terveznek.