Friderika
10 °C
18 °C

Elindult a Szojuz a nemzetközi űrállomásra

2008.04.08. 15:00
Közép-európai idő szerint kedden kora délután elstartolt a bajkonuri űrrepülőtérről a Szojuz TMA-12 orosz űrhajó, kabinjában két orosz kozmonautával, és Dél-Korea első űrturistájával, a 29 éves Ji Szo Jonnal.

A Szojuz úticélja a Nemzetközi Űrállomás, amelyen a repülési terv szerint két nap múlva köt ki. Az űrhajón utazó két orosz, Oleg Kononyenko és Szergej Volkov hat hónapra marad az űrállomáson. A dél-koreai űrhajósnő az amerikai Peggy Whitson és az orosz Jurij Malencsenko társaságában tér vissza a Földre, a tervek szerint április 19-én. Whitson és Malencsenko október óta tartózkodik az ISS-en.

Ji Szo Jon, aki civilben biomérnök, összesen tizenegy napot tölt a világűrben, és ez alatt tudományos kísérleteket fog végezni. Dél-Korea 20 millió dollárt fizetett ki utazásáért az orosz űrhatóságnak. Dél-Korea a világ harminchatodik és Ázsia hatodik állama, amely űrhajóst küld a világűrbe.

Klikk!

Szöul első számú űrhajósjelöltje Ko Szan volt, de az oroszok két hónappal ezelőtt kérték a dél-koreaiakat, hogy változtassák meg jelöltjük személyét. Ko ugyanis megszegte az orosz kiképzőközpont szabályzatát: az orosz hatóságok tájékoztatása szerint engedély nélkül, egy orosz kollégája segítségével "kölcsönzött ki" egy műszaki kézikönyvet a központ könyvtárából. Így a tartalék, Ji Szo Jon foglalhatta el a Szojuz harmadik ülését. A két orosz ugyancsak újoncként indult el a világűrbe.

Családban marad

Volkov édesapja, Alekszandr veterán űrhajósnak számít. A nyolcvanas-kilencvenes években háromszor járt a világűrben, és eljutott a Szaljut-7, majd a Mir űrállomásokra, amelyeken hosszabb időt, összesen 391 napot töltött el. Utolsó útján, 1991 októberében szovjet állampolgárként hagyta el a Földet, majd fél évvel később oroszként tért vissza bolygónkra.