Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Elindult a Szojuz a nemzetközi űrállomásra

2008.04.08. 15:00
Közép-európai idő szerint kedden kora délután elstartolt a bajkonuri űrrepülőtérről a Szojuz TMA-12 orosz űrhajó, kabinjában két orosz kozmonautával, és Dél-Korea első űrturistájával, a 29 éves Ji Szo Jonnal.

A Szojuz úticélja a Nemzetközi Űrállomás, amelyen a repülési terv szerint két nap múlva köt ki. Az űrhajón utazó két orosz, Oleg Kononyenko és Szergej Volkov hat hónapra marad az űrállomáson. A dél-koreai űrhajósnő az amerikai Peggy Whitson és az orosz Jurij Malencsenko társaságában tér vissza a Földre, a tervek szerint április 19-én. Whitson és Malencsenko október óta tartózkodik az ISS-en.

Ji Szo Jon, aki civilben biomérnök, összesen tizenegy napot tölt a világűrben, és ez alatt tudományos kísérleteket fog végezni. Dél-Korea 20 millió dollárt fizetett ki utazásáért az orosz űrhatóságnak. Dél-Korea a világ harminchatodik és Ázsia hatodik állama, amely űrhajóst küld a világűrbe.

Klikk!

Szöul első számú űrhajósjelöltje Ko Szan volt, de az oroszok két hónappal ezelőtt kérték a dél-koreaiakat, hogy változtassák meg jelöltjük személyét. Ko ugyanis megszegte az orosz kiképzőközpont szabályzatát: az orosz hatóságok tájékoztatása szerint engedély nélkül, egy orosz kollégája segítségével "kölcsönzött ki" egy műszaki kézikönyvet a központ könyvtárából. Így a tartalék, Ji Szo Jon foglalhatta el a Szojuz harmadik ülését. A két orosz ugyancsak újoncként indult el a világűrbe.

Családban marad

Volkov édesapja, Alekszandr veterán űrhajósnak számít. A nyolcvanas-kilencvenes években háromszor járt a világűrben, és eljutott a Szaljut-7, majd a Mir űrállomásokra, amelyeken hosszabb időt, összesen 391 napot töltött el. Utolsó útján, 1991 októberében szovjet állampolgárként hagyta el a Földet, majd fél évvel később oroszként tért vissza bolygónkra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?