Adalbert
13 °C
21 °C

A NASA szerint biztonságos a Szojuz

2008.04.23. 10:28
Az amerikai űrkutatási hivatal közölte: bízik benne, hogy a Szojuz űrhajók a jövőben is biztonságosak lesznek, annak ellenére, hogy a hét végén a Szojuz TMA-11 igen keményen ért földet.

Az űrhajó leszállóegysége Ji Szo Jeon dél-koreai és Peggy Whitson amerikai űrhajósnővel, valamint Jurij Malencsenko orosz űrhajóssal szombaton a kazahsztáni sztyeppén, Arkalik város közelében, a kijelölt helytől 420 kilométernyire ért földet.

"Nem látom ezt súlyos problémának, de természetesen nem kellett volna bekövetkeznie" - mondta Bill Gerstenmaier, a NASA űrrepülésekért felelős igazgatója. A második Szojuz űrhajó a továbbra is a Nemzetközi Űrállomáson parkol, és készen áll, ha evakuálni kellene az ISS legénységét. "A történteknek nincs közvetlen köze az űrben tartózkodó Szojuz űrhajóhoz. Ha vészhelyzetben vissza kell térnünk, beszállhatunk a Szojuzba és visszatérhetünk" - mondta Gerstenmaier.

A következő legénység legkorábban októberben indul az űrállomásra, addig bőven van idő annak megállapítására, mi okozta a problémát a szombati leszálláskor, és végrehajtani a szükséges módosításokat a ISS-nél parkoló űrhajón is - mondta videotelefonos sajtótájékoztatóján a NASA-vezető.

Ez volt Szojuz harmadik problémás leszállása, amióta a hatvanas évek közepe óta közlekedő űrhajókon legénységet szállítanak a Nemzetközi Űrállomásra.