Aliz
6 °C
14 °C

A NASA szerint biztonságos a Szojuz

2008.04.23. 10:28
Az amerikai űrkutatási hivatal közölte: bízik benne, hogy a Szojuz űrhajók a jövőben is biztonságosak lesznek, annak ellenére, hogy a hét végén a Szojuz TMA-11 igen keményen ért földet.

Az űrhajó leszállóegysége Ji Szo Jeon dél-koreai és Peggy Whitson amerikai űrhajósnővel, valamint Jurij Malencsenko orosz űrhajóssal szombaton a kazahsztáni sztyeppén, Arkalik város közelében, a kijelölt helytől 420 kilométernyire ért földet.

"Nem látom ezt súlyos problémának, de természetesen nem kellett volna bekövetkeznie" - mondta Bill Gerstenmaier, a NASA űrrepülésekért felelős igazgatója. A második Szojuz űrhajó a továbbra is a Nemzetközi Űrállomáson parkol, és készen áll, ha evakuálni kellene az ISS legénységét. "A történteknek nincs közvetlen köze az űrben tartózkodó Szojuz űrhajóhoz. Ha vészhelyzetben vissza kell térnünk, beszállhatunk a Szojuzba és visszatérhetünk" - mondta Gerstenmaier.

A következő legénység legkorábban októberben indul az űrállomásra, addig bőven van idő annak megállapítására, mi okozta a problémát a szombati leszálláskor, és végrehajtani a szükséges módosításokat a ISS-nél parkoló űrhajón is - mondta videotelefonos sajtótájékoztatóján a NASA-vezető.

Ez volt Szojuz harmadik problémás leszállása, amióta a hatvanas évek közepe óta közlekedő űrhajókon legénységet szállítanak a Nemzetközi Űrállomásra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?