Edina
-12 °C
-3 °C

Az oroszok készek lehozni a Discovery legénységét

2005.07.28. 22:53
Az amerikai űrsiklóprogram problémái nem befolyásolják a milliomos űrturistát is szállító Szojuz fellövését.
#alt#
Vidám diszkó: Robinson specialista, Collins parancsnok és Kelly pilóta
Forrás: Nasa
Az amerikai űrsiklóprogrammal kapcsolatos problémák nem befolyásolják az orosz terveket, így október 1-én háromfős legénységgel útnak indul a Nemzetközi Űrállomásra a Szojuz TMA-7-es űrhajó - jelentette be Alekszej Krasznov, az orosz űrügynökség (Roszkoszmosz) programigazgatója csütörtökön.

Közölte, hogy a legénység összetételét megerősítették, a két hivatásos (egy orosz és egy amerikai) űrhajós mellett egy amerikai űrturista, a milliomos-tudós Gregory Olsen utazik az űrállomásra. Ismét elmondta azt is, hogy a Progressz M-54-es teherűrhajó felbocsátásának szeptember 8-i időpontja változatlan. (A Progresszt éppen szerdán indították útnak a szamarai üzemből Bajkonurba.)

Élet a Nemzetközi Űrállomáson

Az oroszok abból indulnak ki, hogy a Discovery sikeresen teljesíti küldetését, és hétfős legénységével együtt visszatér a Földre. Most, hogy a Nasa leállította az űrsiklóprogramot, a Nemzetközi Űrállomás ugyanúgy működik tovább, mint a Columbia tragédiája óta eltelt 2,5 év alatt, azaz kétfős legénységgel. Ha mégis szükség lesz harmadik űrhajósra is, akkor további Progreszsz teherűrhajókat kell megrendelni, illetve a remények szerint üzembe állítják az ATV európai teherűrhajót.

Hangsúlyozta azonban, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) hivatalosan nem értesítette arról orosz partnerét, hogy az Atlantis, ha szükség lenne rá mentőhajóként, nem repülhet. "A másik űrsikló, mint mentőegység felhasználásának koncepcióját még nem vizsgálták felül" - mondta Krasznov, aki a helyzet túldramatizálásának elkerülésére kérte a sajtót.

Az oroszok segítenének a Discoverynek

Nyikolaj Szevasztyjanov, az Energija nevű oroszországi rakéta- és űrhajózási vállalat vezetője ugyancsak annak a reményének adott hangot, hogy az amerikai fél megoldja a problémákat és a Discovery küldetése sikeres lesz. Ha azonban mégis szükség lesz segítségre, Oroszország kész Szojuz segítségével lehozni a Discovery legénységét a Földre - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy ez a lehetőség a legutolsó és legvégső esetben jöhet szóba. Ez egyrészt azt jelentené, hogy a hét űrhajósnak jövő februárig fenn kellene maradnia az űrállomáson, mert akkorra készülne el a három Szojuz.

A nehézségek egy részét az okozza, hogy a Szojuz esetében speciális öltözék és pontos méretre szabott ülés szükséges a fellépő nehézségi erő elviseléséhez. Másrészt az űrállomáson az űrhajósoknak napi négy órát kell eltölteniük testedzéssel, hogy szervezetük ne károsodjon a súlytalanság miatt. Az űrállomás "edzőterme" azonban két-három embernek elegendő géppel - például egy-egy futópaddal és szobabiciklivel - van csak felszerelve.