Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Két órára nyomaveszett a Szojuznak

2003.05.04. 12:11
Idegőrlő várakozás után találták meg a Szojuz TMA-1 leszálló egységét Kazahsztánban. A CNN híradása szerint biztonságban van a két amerikai és az őket kísérő orosz űrhajós is. Az űrsiklók helyébe lépő Szojuz vasárnap hajnalban vált le a Nemzetközi Űrállomásról.
Már a leszálló kabin tetején integetett a három asztronauta, amikor a Szojuz keresésére érkező repülős egység rájuk bukkant Kazahsztánban. Az űrhajó rádiójelzéseit csak két órával a földetérés után észlelte a kutatógép.

A hatos számú állandó egység

Nyikolaj Budarin és Kenneth Bowersox
Fotó: EPA/Yuri Kochetkov
A Szojuz TMA-1 közép-európai idő szerint vasárnap hajnalban vált le a Nemzetközi Űrállomásról (ISS). A manőver 400 kilométeres magasságban Ázsia fölött történt, a Moszkva melletti irányítóközpont szerint gond nélkül. A leszálló egység 8 órakor landolt Kazahsztánban. A most visszatért amerikai Kenneth Bowersox és Donald Pettit, valamint orosz társuk, Nyikolaj Budarin november óta dolgozott a hatos számú állandó legénységként az űrbázison. Az őket felváltó hetes számú legénység - az amerikai Edward Lu és az orosz Jurij Malencsenko - hétfőn érkezett meg ugyancsak egy Szojuz típusú űrhajón az ISS-re.

Az űrsiklók nem repülhetnek

A Nemzetközi Űrállomás állandó legénysége most először használta Szojuzt. Eddig a váltásokat az amerikai űrsiklókkal bonyolították. A Columbia amerikai űrrepülőgép február 1-jén történt katasztrófája miatt azonban az űrsiklókra repülési tilalmat rendeltek el, és mindaddig az orosz űreszközökkel oldják meg az asztronauták cseréjét, míg az űrrepülőgépek felszállási engedély nem kapnak.

Két órán át nem találták

A Moszkva melletti irányítóközpont közlése szerint a landolás kijelölt körzetben Arkalik városától 90 kilométerre északra történt. A kutatásra indult helikopterek és repülők a landolás után hosszabb időre nyomát vesztették a leszálló egységnek. A repülők csak két órával később bukkantak az oldalára fordult leszálló egységre. A három űrhajós már a szabadban integetett az őket kereső egységnek. A CNN szerint sértetlen és biztonságban van mindhárom űrhajós.