Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Szuperbuborékok keletkeztek a Kis Magellán-felhőben

2007.10.17. 10:20
Kialakulófélben levő szuperbuborékot figyeltek meg a Chandra röntgenteleszkóp segítségével.

Körülbelül 200 ezer fényévre helyezkedik el tőlünk az egyik legközelebbi kísérő törpegalaxisunk, a Kis Magellán-felhő. Csillagok millióit tartalmazva lehetőséget nyújt a csillagfejlődés különbőző szakaszainak tanulmányozására. Bizonyos tartományaiban nagy tömegű csillagok és szupernovák táguló por- és gázhéjait figyelhetjük meg, amelyek képet adnak a csillagfejlődés által az intersztelláris térbe visszajuttatott anyag eloszlásáról, kölcsönhatásairól, írja a Hírek.csillagászat.hu.

A Kis Magellán-felhő LHa115-N19 jelzésű területe. A téglalappal jelölt területet vizsgálták meg a Chandra röntgenteleszkóppal.

Amerikai csillagászok a Chandra röntgenteleszkóp segítségével bepillantást nyerhettek az LHa115-N19 jelzésű régió egy részének gáz- és plazmafelhőjébe, ahol jelenleg is zajlik a csillagkeletkezés, olvasható a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján. A terület nagy mennyiségű ionizált hidrogéngázt tartalmaz, és számos nagytömegű csillagból származó por és gáz fúvódik le az erős csillagszelek által. A röntgenméréseket kombinálva az egyéb hullámhossztartományokban felvett adatokkal képet kaphatunk a szuperbuborékok létrejöttéről. Ezek hatalmas struktúrák a csillagközi anyagban, melyek egyes csillagokból és szupernóva-robbanásokból származó kisebb buborékok összeolvadásával keletkeznek.

A vörös szín az optikai, zöld a rádió-, a kék és lila szinek a röntgentartományban készült felvételeket jelzik.

A Chandra adatai egyértelmű bizonyítékot szolgáltattak arra, hogy ezen a kis területen három szupernova-robbanás maradványai találhatóak. Ráadásul a mérések azt is sugallják, hogy mindhárom maradvány hasonló típusú folyamat eredményeként jött létre, mégpedig mindössze évmilliókig élő nagy tömegű csillagok összeomlását jelző II-es típusú szupernóva-robbanásból. Mindebből az következik, hogy a ma látható szuperbuborék szülőcsillagai ugyanabból a csillagközi felhőből jöttek létre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!