Ágnes
-1 °C
2 °C

Célegyenesben a Huygens szonda

2005.01.14. 10:41
Magyar idő szerint pénteken délelőtt 10:06-kor kezdte meg a landolást a Szaturnusz Titán nevű holdján az európai Huygens szonda. Két órás ereszkedése során, majd egy ideig a felszínről folyamatosan adatokat továbbít a Cassini szondán át a Földre. Rádióteleszkópok észlelték a leszállás közben zajló adatátvitelt.
A világűr felderítését szolgáló missziók közül az egyik leglátványosabb sok éves előkészítés után döntő szakaszába lépett. Az európai Huygens és az amerikai Cassini szonda alkotta egység a céljáig mintegy 1,2 milliárd kilométert tett meg.

Hét évvel a fellövést követően pénteken megérkezett a Titánhoz a leszállóegység. A Huygens szonda a Szaturnusz holdját fedő sűrű felhőréteget pénteken délelőtt nem sokkal 10 után érte el, majd a felszín eléréséig két órán keresztül ereszkedik.

A Cassini figyeli

Az európai űrügynökség (ESA) beszámolói szerint a szondát ejtőernyők lassítják a Titán légkörében, és az ereszkedés során folyamatos lesz az adatgyűjtés. Ennek során, majd a felszínről a Huygens anyaszondája, az amerikai Cassini fogja a leszállóegység jeleit.

Miután a Cassini az átvitel végeztével délután 3 óra körül a Föld felé fordul, a rádiójelek több mint egy órán keresztül utaznak még a földi irányítóközpontba. A szakértők az első adatokra pénteken késő délután számítanak.

Őslégkör, mínuszok

A kutatók a missziótól a Föld korai történetével kapcsolatos részleteket várnak, mivel 3,8 milliárd évvel ezelőtt a bolygónk légköre a mai Titánéra hasonlíthatott.

A Szaturnusz holdján uralkodó rendkívül mostoha körülmények, például a mínusz 180 fokos hőmérséklet miatt a szakértők nem számítanak arra, hogy a Huygens a leszállást követően fél óránál tovább működőképes lesz.

Az első életjelek

Az ESA kutatói befogták a Huygens szonda első életjelét, amint pénteken délelőtt belépett a Szaturnusz holdjának légkörébe. Az ESA darmstadtti irányítóközpontjának közleménye szerint a várva várt jelet rádióteleszkópok segítségével észlelték.

A leszállóegység mérési adataival kapcsolatban nincsen még tartalmi információ. A küldetés sikeréről a kutatók délutánra várják a véglejes megerősítést.

Az ESA becslései szerint a Huygens óránként mintegy 18 ezer kilométeres sebességgel lépett be délelőtt 10 órakor a hold légkörébe. A szonda a védő hőpajzs segítségével 1400 kilométeres sebességre lassult, majd három ernyővel fékezve végül 20 kilométeres sebességel érte el a felszínt.

A leszállás során a szonda a főként nitrogénből és szerves vegyületekből álló légkör elemzését végezte. A remények szerint a felszínen rendelkezésre álló idő alatt a leszállóegység több száz képet készíthet a Titánról.