Hella
16 °C
28 °C

Metáneső táplálja a Titán folyóit

2005.01.21. 13:50
A kutatók pénteken Párizsban számoltak be a Huygens által visszaküldött képek elemzésének első eredményeiről. Eszerint metáneső zuhog a Szaturnusz holdján.

Az űrkutatók pénteken, Párizsban közölték a nyilvánossággal azokat az eredményeket, amelyeket a Huygens űrszonda adatainak elemzésével kaptak, írja a BBC. A szonda január 14-én hatolt át a hold átlátszatlan légkörén, és azonnal megkezdte az adatok és képek továbbítását.

A Titánon is esik

titan
Tekintse meg képeinket!
"Bizonyítékaink vannak arra, hogy a Titánon a földi folyamatokhoz hasonló tényezők léteznek, van például eső, erózió, és különféle egzotikus anyagok lemorzsolódása is" - fogalmazott Marty Tomasko, a kutatócsoport egyik tagja. A misszió tudósai szerint ezek a folyamatok jelenleg is zajlanak.

A szonda képein a Titán felszínén folyómederszerű vágatok láthatók, amelyeket az elemzés szerint bizonyíthatóan a folyékony metán vájt ki. "Néhány centiméteres folyadékot találtunk a felszínen. Ebből arra következtettünk, hogy a leszállás helyszínén nem sokkal a landolás előtt esett" - mondta Tomasko.

Szezonális esőzések

John Zarnecki, a kutatás vezetője hozzátette, hogy műszereik azonnal érzékelték a metánömlést, ahogy a Huygens a felszínre érkezett, de eddig ismeretlen az a forrás, ahonnan a metán származik, és újra és újra feltör.

Az elemzés során az is kiderült, hogy a képeken látható sötét területek a Titán felszínén található szmogrészecskékből álló ködöt mutatják, illetve az is, hogy az esőzések valószínűleg szezonális jellegűek.

Technikai hiba

titan
Klikk a képre!
Egy héttel ezelőtt a Huygens landolása idején a szondát óránként 20 ezer kilométeresről 20 kilométeres sebességre kellett fékezni. Mivel a Titán atmoszférája átlátszatlan, az utolsó pillanatig nem lehetett tudni, hogy milyen is pontosan a felszín, szilárd talajt ér vagy folyékony gázokba merül-e a szonda.

Az ESA irányítóközpontjában jelen lévő kutatók és vendégek első kézből tudhatták meg, hogy mind a hat tervezett kísérletet sikerült végrehajtani, most pedig az adatok kiértékelése következik. Adódott viszont egy műszaki probléma, a két átviteli csatorna egyike nem volt képes adatokat továbbítani. Az ESA szerint ez a képek egy részén túl csupán az egyik kísérletet érintette.