Valér
2 °C
8 °C

Űrállomáson van az űrturista

2005.10.03. 10:22
Megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra az új legénység, és hamarosan visszatérhet a Földre Szergej Krikaljov, aki az életéből már több mint két évet az űrben töltött.

Sikeresen összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással (ISS) hétfőn, két nappal bajkonuri felbocsátása után az amerikai űrturistát szállító Szojuz TMA-7 űrhajó, jelentette be az űrrepülést irányító moszkvai központ. Gregory Olsen amerikai tudós húszmillió dollárt fizetett azért, hogy ő legyen az űrállomás harmadik amatőr vendége.

Két útitársa - William McArthur amerikai és Valerij Tokarjev orosz kozmonauta - azzal a céllal utazik az ISS-re, hogy felváltsa az űrállomáson dolgozó nemzetközi személyzetet. Az orosz Szergej Krikaljov, valamint az amerikai John Phillips, aki idén április óta tartózkodik a világűrben, október 11-én tér vissza a Földre, az űrturista Olsennel együtt. William McArthur és Valerij Tokarjev a tervek szerint fél évet tölt az állomáson.

Szergej Krikaljovot 1985-ben választották ki az űrhajósnak jelentkezők közül, alapkiképzését pedig 1986-ben fejezte be. Kétszer járt a Mir űrállomáson, kétszer repült amerikai űsiklókkal, és ő volt az utolsó szovjet űrhajós, és 2000-ben tagja volt az ISS első legénységének is. Az orosz űrhajós mindenkinél több időt töltött a világűrben: augusztusban döntötte meg a korábbi 747 napos, 14 órás, 14 perces és 11 másodperces rekordot, amelyet az orosz Szergej Avgyejev tartott hat évig, és nyolcszáz napos csúcsot jegyez majd visszatérésekor.

Az orosz űrügynökség - a Roszaviakozmosz - 2001 áprilisában küldte fel az az első űrturistát Dennis Tito amerikai milliárdos személyében, akit szinte napra pontosan egy évvel később, 2002 áprilisában Mark Shuttleworth dél-afrikai informatikus-vállalkozó követett. Olsenhez hasonlóan Tito és Shuttleworth is 20 millió dollárt fizetett az utazásért.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft