Krisztina
19 °C
25 °C

Készülődik a következő űrturista

2004.03.30. 16:42
Várhatóan jövő év áprilisában indulhat a Nemzetközi Űrállomásra a milliomos Gregory Olsen, aki nem egyszerűen turistáskodni szeretne, de kísérleteket is végezne a nyolcnapos úton.
A harmadik ember, aki saját költségén utazhat a Nemzetközi Űrállomásra (International Space Station, ISS), Gregory Olsen tudós, aki ugyanazt a céget kérte fel az utazás megszervezésére, ami annak idején az első űrturista, Dennis Tito utazását is intézte. Olsen optikai találmányaival vált milliomossá, ő a Sensors Unlimited cég alapítója.

Az ötvennyolc éves Olsen nem egyszerűen turistáskodni akar; infravörös szenzorokkal szeretne távérzékelési kísérleteket folytatni, írja a CNN. Elemezné az űrből az atmoszféra szennyeződéseit és a növényzet egészségi állapotát.

Olsen reméli, hogy a súlytalanságban jobb minőségű kristályokat is létre tud hozni az infravörös szenzorokhoz, bár ezeket a terveket még nem dolgozta ki teljesen. Eredményeit tudományos lapokban kívánja megjelentetni.

Nem aggódik

A tudós elmondta: nem aggódik a biztonsága miatt, még a tavalyi Columbia-katasztrófa ellenére sem. "Minden nap lehet az újságban autóbalesetekről és repülőszerencsétlenségekről olvasni, mégis mind a két járművet használjuk - mondta. - Nem is gondolok ilyesmire, mikor felszállok egy gépre."

Olsen elvált, jelenleg egyedül él, elmondása szerint két felnőtt lánya támogatja a tervét. A tudós e héten indul Csillagvárosba, hogy megkezdje hathónapos felkészülését. A nyolcnapos utazást 2005 áprilisára időzítették, de van esély rá, hogy még idén októberben sor kerülhet rá.

A Space Adventures reméli, hogy sikerül két turistát is felküldeni a Szojuzzal, egy űrhajós kíséretében. Ez azt jelenti, hogy nem lesz elég hely a visszaúton, így a személyzet valamelyik tagjának hat hónap helyett egy évig kell majd az űrállomáson maradnia.

Több mint elég

Az utazás díja húszmillió dollár, ennyit fizetett Tito és a dél-afrikai Mark Shuttleworth is 2001-ben, illetve 2002-ben turistaútjáért. Az N'Sync-es Lance Bass-szel ellentétben, akinek végül nem jött össze a pénz az utazásra, Olsen kijelentette: több mint elegendő pénze van az útra.

Kristályokkal kapcsolatos kutatásai, melyeket részben a NASA támogatott, hozzájárultak az optikai hálózatok teljesítményének növeléshez. Olsen 2000-ben adta el a cégét, a Sensors Unlimitedet hétszázmillió dollárért, a tudós pontosan nem is tudja, mennyi pénze van.

2002-ben visszavásárolta a nevet és néhány licencet, a cég azóta infravörös keresőkamerákat fejleszt távirányított rakéták és más katonai eszközök számára.

Igazi kaland

A NASA nem kifogásolja, hogy orosz partnere így szeretne pénzhez jutni. "A NASA-nak nincs problémája azzal, amit az orosz űrügynökség tesz, mivel követi a szabályzatot"- közölte Robert Jacobs szóvivő.

A Space Adventures egyébként másfajta utakat is szervez: tizennyolcezer dollárért például egy MiG-25-össel elvisznek a "világűr határára", huszonöt kilométer magasra. (A világűr határát valójában magasabban határozzák meg a tudósok, de arról megoszlanak a vélemények, hogy pontosan milyen magasságban van.)

Olsen ilyen repülésen már volt tavaly. "Amikor fölmész, és látod a Föld görbületét, aztán fölnézel és sötét van, na az mesés - mondta. - Igazi kaland."