Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elkezdődött az ufókeresés

2007.10.15. 18:39
Bekapcsolták a földönkívüli élet nyomait kereső rádióteleszkópokat, amely hamarosan a világ legnagyobb ufókutató rendszere lesz. A projekt beindulását Paul Allen, a Microsoft egyik alapítója támogatta.

Egymillió csillagrendszerre figyel majd a napokban beindított Allen Telescope Array (ATA) negyvenkét rádióteleszkópja, és működtetői azokra a jelekre koncentrálnak, amelyek más intelligens lényektől származhatnak. A rendszer megálmodói abban reménykednek, hogy 2025-re rálelnek a földönkívüli élet bizonyítékára.

Az ATA összetett rendszerét a közösségi adatfeldolgozásról híressé vált SETI Intézet és a Berkeley egyetem rádiócsillagász laboratóriuma működteti. Az ATA nagyságrenddel megnöveli az esélyünket arra, hogy rátaláljunk a földönkívüli élet nyomára, és könnyen lehet, hogy valóban találunk más intelligens lényt az univerzumban, írta közleményében Seth Shostak, a SETI Intézet vezető csillagásza.

Október 11-én az első negyvenkét teleszkóp elkezdte begyűjteni az adatokat. Az első tesztképeken a tőlünk 2,5 millió fényévre lévő Androméda-galaxis és a hárommillió fényévre levő Triangulum-galaxis látható.

Sufnituning

Bár Paul Allen, a Microsoft alapítója huszonötmillió dollárral támogatta a projekt beindulását, a tervezők igyekeztek spórolni. A hatméteres antennák tányérja és elektronikus alkatrészei mind tucattermékek, a szakboltokban bárki által megvásárlohatók. Sokkal izgalmasabb a háttérben dolgozó digitális jelfeldolgozó szoftver, amely kiszűri a zavaró emberi eredetű jeleket, és elemzi a maradékot. Az antennákat ráadásul úgy helyezték el, hogy egyszerre működhessenek, azaz egyetlen hatalmas felvételt tudjanak készíteni az égboltról.

A SETI és a Berkeley további szponzorokat keres, mert a teljes, 350 teleszkópból álló rendszer megépítéséhez még 25 millió dollárra van szüsélgük. A rádióteleszkóp egyébként más tudományos célra is használható, segítségével jobban megérthetjük a szupernóvákat, a fekete lyukakat, és azokat égi jelenségeket, amelyeket még sohasem észleltünk, csak sejtjük, hogy léteznek. Az ATA a kaliforniai Hat Creeknél van, 470 kilométerrel észekra San Franciscótól.

Valamit már találtak

Harminc évvel ezelőtt, 1977 augusztus 15-én fogták el a híressé lett "Wow"-jelet, amelynek a neve a mérési jegyzőkönyv szélére kézzel írt jegyzetből származik. Jerry Ehman a Big Ear rádióteleszkóp kezelője váratlanul erős jelet fogott, amelyet azonban később senkinek sem sikerült újra elcsípni.