Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Elkezdődött az ufókeresés

2007.10.15. 18:39
Bekapcsolták a földönkívüli élet nyomait kereső rádióteleszkópokat, amely hamarosan a világ legnagyobb ufókutató rendszere lesz. A projekt beindulását Paul Allen, a Microsoft egyik alapítója támogatta.

Egymillió csillagrendszerre figyel majd a napokban beindított Allen Telescope Array (ATA) negyvenkét rádióteleszkópja, és működtetői azokra a jelekre koncentrálnak, amelyek más intelligens lényektől származhatnak. A rendszer megálmodói abban reménykednek, hogy 2025-re rálelnek a földönkívüli élet bizonyítékára.

Az ATA összetett rendszerét a közösségi adatfeldolgozásról híressé vált SETI Intézet és a Berkeley egyetem rádiócsillagász laboratóriuma működteti. Az ATA nagyságrenddel megnöveli az esélyünket arra, hogy rátaláljunk a földönkívüli élet nyomára, és könnyen lehet, hogy valóban találunk más intelligens lényt az univerzumban, írta közleményében Seth Shostak, a SETI Intézet vezető csillagásza.

Október 11-én az első negyvenkét teleszkóp elkezdte begyűjteni az adatokat. Az első tesztképeken a tőlünk 2,5 millió fényévre lévő Androméda-galaxis és a hárommillió fényévre levő Triangulum-galaxis látható.

Sufnituning

Bár Paul Allen, a Microsoft alapítója huszonötmillió dollárral támogatta a projekt beindulását, a tervezők igyekeztek spórolni. A hatméteres antennák tányérja és elektronikus alkatrészei mind tucattermékek, a szakboltokban bárki által megvásárlohatók. Sokkal izgalmasabb a háttérben dolgozó digitális jelfeldolgozó szoftver, amely kiszűri a zavaró emberi eredetű jeleket, és elemzi a maradékot. Az antennákat ráadásul úgy helyezték el, hogy egyszerre működhessenek, azaz egyetlen hatalmas felvételt tudjanak készíteni az égboltról.

A SETI és a Berkeley további szponzorokat keres, mert a teljes, 350 teleszkópból álló rendszer megépítéséhez még 25 millió dollárra van szüsélgük. A rádióteleszkóp egyébként más tudományos célra is használható, segítségével jobban megérthetjük a szupernóvákat, a fekete lyukakat, és azokat égi jelenségeket, amelyeket még sohasem észleltünk, csak sejtjük, hogy léteznek. Az ATA a kaliforniai Hat Creeknél van, 470 kilométerrel észekra San Franciscótól.

Valamit már találtak

Harminc évvel ezelőtt, 1977 augusztus 15-én fogták el a híressé lett "Wow"-jelet, amelynek a neve a mérési jegyzőkönyv szélére kézzel írt jegyzetből származik. Jerry Ehman a Big Ear rádióteleszkóp kezelője váratlanul erős jelet fogott, amelyet azonban később senkinek sem sikerült újra elcsípni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!